Nyttig om Spinning

Spinning er en form for sykkeltrening som først og fremst gir god kondisjonstrening og høy forbrenning. I denne artikkelen finner du grunnleggende informasjon om denne treningsformen som i utgangspunktet egner seg for alle.

Kort forklart er spinning en spesiell form for sykling som forgår innendørs på en stasjonær og spesialbygd sykkel. Vanligvis forgår denne treningen i et treningssenter eller lignende hvor større grupper sykler samme, ledet av en instruktør. Men, det selvfølgelig ikke noe i veien for å drive med spinning hjemme, vel å merke så lenge du skaffer deg en såkalt spinningsykkel. I denne artikkelen tar vi utgangspunkt i spinning som en del av en større gruppe i et treningsstudio.

Spinning vs Sykling
Spinning er en form for sykling, men det er likevel en del vesentlige forskjeller sammenlignet med sykling utendørs. For det første er spinning i utgangspunktet mer effektivt, noe som først og fremst skyldes at du ikke får de pausene en god nedoverbakke gir deg. Når du tråkker hele tiden betyr det blant annet mer effektiv forbrenning av kalorier. Videre kan du hele tiden sykle med samme pedalmotstand da det ikke finnes noe terreng som endrer seg. Innstilling av motstanden er for øvrig viktig i forhold til den effekten du får fra spinning.

Fordeler med Spinning
Effektiv trening er som nevnt en stor fordel med spinning, men den største fordelen er nok at dette er innendørs trening. Det betyr gode muligheter til sykkeltrening uansett årstid og værforhold og spesielt i snørike deler av landet er det en stor bonus. En annen fordel er at spinning er en meget trygg form for sykkeltrening. For det første slipper du risikoen for fall og trafikkulykker og for det andre er risikoen for belastningskader relativt liten sammenlignet med andre former for utholdenhets trening. En siste fordel et at spinning i utgangspunktet egner seg for alle, uansett form og ferdighetsnivå.

Bakdeler med Spinning
Innendørs trening er som nevnt en stor fordel med spinning, men det er også den største bakdelen med denne formen for sykkeltrening. Det betyr nemlig at du befinner deg i et lukket lokale sammen med masse andre svette mennesker. Spesielt for deg som virkelig setter pris på naturen når du sykler utendørs, kan dette være en utfordring. En annen bakdel er at spinning kan bli veldig monotont og dermed litt kjedelig. For mange er også intensiteten en bakdel. Det er ikke alle som liker eller har mulighet til å presse seg selv til det ytterste over litt tid.

Treningseffekt
Sammenlignet med tradisjonell sykling gir som nevnt spinning effektiv trening. En treningsøkt varer vanligvis fra 30 til 75 minutter, men 45 -60 minutter er nok det vanligste. I løpet av denne treningsøkten er det meningen at du skal ta deg helt ut, noe som kan være vanskelig med 45 minutters vanlig sykling. Litt enkelt kan vi derfor si at spinning i snitt gir høyere energiforbruk pr time enn vanlig sykling. I forhold til kondisjon og styrke er også spinning effektivt, men det er også vanlig sykling dersom du velger intervalltrening.

Spinning gir altså god treningseffekt og da spesielt med tanke på kondisjon og for deg som ønsker å bli kvit noen ekstra kilo. Hvordan du stiller inn motstanden og din egen innsats er naturligvis avgjørende for hvor god effekt du, men når det gjelde kondisjon er det vanlig å sammenligne spinning med løping. Det betyr med andre ord at spinning i utgangspunktet gir bedre kondisjonstrening en jogging. Når det det gjelder forbrenning og slanking kan vi sammenligne spinning med jogging eller intensiv aerobics. Mer om forbrenning ved sykling finner du i artikkelen Slanking og Sykling.


Noen treningstips
  • Vi avslutter med noen tips om spinning som er et godt alternativ til tradisjonell sykkeltrening. En kombinasjon hvor du både benytter spinning og vanlig sykling vil gi variert og effektiv trening. Da kan du nyte sykling utendørs i flott vær og natur når forholdene tilsier det og du kan oppnå effektiv trening innendørs når forholdene ikke frister til sykling utendørs. 
  • En treningsøkt på 45 – 60 minutter er forholdvis lite, spesielt for erfarne syklister. Selv om en spinningtime inneholder oppvarming er litt ekstra oppvarming i forkant et godt tips. Det gir først og fremst mer reell treningstid og dermed bedre effekt. 
  • Spinning betyr vanligvis mye svette og det skyldes ikke bare at du trener hardt. Det er høy luftfuktighet og høy temperatur som normalt er den viktigste årsaken til at du svetter mye og inntak av væske er viktig for å opprettholde prestasjonsevnen. Sportsdrikker med karbohydrater er et godt tips. 
  • Tenk gjennom hvor ofte du trener og hvilke intensitet du trener på. Da tenker vi på at du ikke blindt bør følge programmet til spinning instruktøren. Det skyldes ikke instruktørens egenskaper eller kompetanse, men det faktum at han må ta hensyn til alle deltagerne. Instruktørene må planlegge treningsøktene slik at der er interessante, utfordrende og gir effektiv trening for en gruppe med varierende fysisk form nivå og forskjellige ønsker. Et godt tips er derfor selv å ta litt ansvar i forhold til intensitet og hvor ofte du trener spinning. 
  • Sjekk våre andre artikler om sykkeltrening. Der finner du en rekke tips som også gjelder i forhold til spinning. Det gjelder blant annet tips om treningsmengde, intensitet, uttøying, med mer.
Kidler - training4cyclists.com - bicycling.about.com - spinning.com