Sykkelferie og Sykling i Hemsedal

Hemsedal har utviklet seg til å bli et nærmest perfekt område for sykkelferie. Flotte sykkelruter, utforløype med forskjellige vanskelighetsgrader og sykkelteknikkbane gir muligheter til variert sykling og alle vil finne passende utfordringer i Hemsedal. Ikke minst er 225 km med godt skiltete sykkelruter midt i blinken for deg som skal på sykkeltur.

Hemsedal på sommeren 
Først noen ord om Hemsedal som er et populært turiststed også på sommeren. Beliggenheten midt mellom Oslo og Bergen er nok noe av årsaken, men først og fremst har Hemsedal mye å by sommerturistene på. Mulighetene til sykling er smått fantastiske, noe vi kommer tilbake til. Men, det finnes også en rekke andre opplevelser og aktiviteter du kan få med deg i løpet av en sykkelferie i dette flotte området. Naturopplevelsene står nærmest i kø og kan kombineres med aktiviteter som sportsfiske, fjellturer, padling, klatring og stølsaktiviteter, med mer. Ellers nevner vi at du også finner gode og varierte overnattingsmuligheter, flere gode spisesteder og gode muligheter til litt uteliv. Hemsedal er ganske enkelt et perfekt utgangspunkt for sykkelferie og for kortere helgeturer.

Sykkelparken i Hemsedal 
Hemsedal Bikepark ved Hemsedal Skisenter er en av Norges lengste og her kan du virkelig oppleve lek og utfordringer med sykkel. Hele 3 km med hopp, doseringer og andre spennende elementer tilpasset forskjellige ferdighetsnivå er mer enn godkjent og i bunnen finner du sykkelteknikkbanen, med balansehinder, hopp og doserte svinger. Til toppen kommer du deg med den sommeråpne stolheisen. Sykkel og nødvendig sikkerhetsutstyr kan du leie ved velkomstsenteret og dermed skulles alt ligge til rette for sykling og nye spennende opplevelser.

Hemsedal byr på mange flotte sykkelruter og gode muligheter til sykkeltur
Sykkeltur i Hemsedal  
For de fleste betyr sykkelferie at man skal ut på sykkeltur og i Hemsedal finner du som nevnt en rekke god muligheter. 21 sykkelruter ned en samlet lengde på 225 km byr på varierte muligheter til sykling. For det aller meste går disse rutene på grusvei og stier og de er gradert etter vanskelighetsgrad. Sykkelrutene i Hemsedal er delt inne i fire forskjellige vanskelighetsgrader og du finner alt fra svært lette ruter for hele familien til tøffe og teknisk krevende ruter for deg som er godt vant med sykling. Hemsedal byr med andre ord på gode muligheter til sykkelferie, uansett hvordan ditt ferdighetsnivå er.

Vi avslutter denne artikkelen om sykkelferie i Hemsedal med å se litt på noen av de flotte mulighetene til sykkeltur i flotte omgivelser, men først nevner vi et par gode tilbud. Dersom du ikke har (med deg) egen sykkel som egner seg til sykling på grus og stier kan du leie tursykkel (terrengsykkel) ved Hemsedal Bikepark og det til hyggelige priser. Ellers nevner vi at det også finnes muligheter til å bli med på en guidet terrengsykkeltur.

Familievennlige sykkelruter 
Dersom du har med familien på sykkelferie finnes det som nevnt flere lette ruter som egner seg for alle. Ulsåkstølen er en av disse og til denne stølen er det om lag 10 km med sykling tur/retur. Muligheter til å kjøpe stølsprodukter og tradisjonsrik stølskost, samt mulighet til båtleie og fiske i Helsingvatnet gjør dette til en spennende mulighet for familien og du kan sykle med sykkelvogn på hele strekningen.

Vannen Rundt er en annen god mulighet familier på sykkeltur. Ruta er noe mer krevende en turen til Ulsåkstølen, men også her kan du sykle med sykkelvogn på hele strekningen som er en kombinasjon av grusveier, traktorveier og asfalt. Denne ruta tar deg forbi Eventyrgarden Huso, et perfekt stoppested for barna. Museum, utstillinger, dyr, kanopadling, servering og motorcrossbane er noen av det som her tilbys og dette er virkelig en flott mulighet for deg som har med barna på sykkelferie.

Flotte Sykkelruter 
Hemsedal er også stedet for deg som ønsker litt mer utfordringer på sykkeltur og en god mulighet er sykling langs den berømte ørretelva Hemsil (Hemsila). Her kan du velge å sykle oppover til stølsgrenda Krosstølane, videre opp mot Smylistølane og enda lenger. En annen mulighet er Grønndalsløypa som er om lag 18 km tur/retur og som starter ved Hemsedal hotell. Du kan velge mellom flere alternative ruter med alt fra lett til krevende sykling og i Grønndalen finner du blant annet golfbane, servering ved Golfstua, muligheter til fjellridning og muligheten til å ta turen innom Karisetberget med flott utsikt over Rjukandefossen.

Hemsedal byr på flotte muligheter til sykkelturer i flotte omgivelser

Hydalen Landskapsvernområde er et annet godt alternativ som anbefales for deg som ønsker å kombinere sykkeltur og naturopplevelser. Dette er en sykkelrute som er 22 km tur/retur og som tar deg til en høyde på 1150 meter over havet. Flott natur og fantastisk utsikt, blant annet ved Vavatn og Vabuleino, samt spektakulær natur og gode fiskemuligheter ved Hydalsvatnet er blant attraksjonene på denne turen.

For deg som ønsker å oppleve sykling i høyfjellet er Fanitullvegen Rundt en sykkeltur som virkelig anbefales. Et terreng med høyfjellsnatur, små og idylliske vann, setervoller, stisykling og stølsgrender er for mange det en sykkelferie handler om og her får du både i pose og sekk. Turen begynner ved Hemsedal skisenter og der kan du benytte stolheisen til den første stigningen før veien går inn på høyfjellet. Dette er ikke en sykkeltur for nybegynneren og du må regne med noe trilling, men de fleste syklister vil ha stor glede av denne turen som er om lag 58 km og som tar deg 1250 meter over havet.

Ut på langtur? 
Fanitullvegen rundt er for øvrig en del av Stølsruta, Golsfjellet-Hemsedal-Ål-Hol-Geilo og det er bare en av flere muligheter for seg som ønsker en lengre sykkeltur. Hemsedal ligger nemlig sentralt til i forhold til flere velkjente ruter og det er nok en god grunn til å velge sykkelferie nettopp her. Hallingdalsruta, Kongevegen og sykling på Golsfjellet er velkjente og gode muligheter for deg som skal feriere med sykkel og avstanden til Rallarvegen er heller ikke stor.

Det finnes ganske enkelt svært mange og gode muligheter for deg som velger sykkelferie i Hemsedal. Tipsene om lokale sykkelruter og muligheter til sykling har vi hentet fra brosjyren Sykkel - Hemsedal utgitt av Hemsedal turistkontor. På deres nettsider Hemsedal.com kan du lese mer om mulighetene til sykkelferie og andre aktiviteter.