Finn Riktig Rammestørrelse

La oss først av alt fastslå at det ikke finnes noen fasit for hvilken rammestørrelse du bør velge til din nye sykkel. Vi har alle forskjellig kropps-sammensetning og det viktigste er at du finner en modell som føles behagelig. Det vil si at du skal sitte godt og uanstrengt på sykkelen, samt at styret skal ha en behagelig avstand fra setet. En prøvetur vil gi deg mange gode svar.

Om sykkelstørrelse
Når du skal kjøpe sykkel er det vanligvis rammestørrelse det refereres til. Legg merke til at både lengde og høyde er viktig i så måte. En lengre ramme vil si en mer fremoverbøyd sittestilling, noe mange mosjonister finner ubehagelig. Men, det er et personlig valg som vi ikke skal kommentere her. Poenget er å kjenne til hvordan rammestørrelse vil påvirke din sykling og komfort. Enkelt forklart kan vi si at lengre ramme gir en mer fremoverbøyd og effektiv sittestilling, mens en kortere ramme gir en mer oppreist og komfortabel sittestilling.

Legg også merke til at det er forskjell på forskjellige sykkeltyper. På en landeveissykkel er for eksempel en fremoverbøyd sittestilling naturlig, mens en hybridsykkel i utgangspunktet skal ha en mer oppreist sittestilling. Videre er det vanlig at en terrengsykkel har en noe større klaring mellom skritt og sykkelramme. Kort sagt vil rammestørrelse, eller om du vil sykkelstørrelse, avhenge av hvilken type sykkel du skal kjøpe.

Valg av rammestørrelse
Flere nettsider tilbyr deg en oversikt som viser hvilken rammestørrelse du bør velge. Slike oversikter går ut i fra kroppshøyde og de er nyttige til veiledende bruk. Som tidligere nevnt er vi imidlertid forskjellig sammensatt og blant annet lengde på bein og armer vil være viktig når du velger sykkelstørrelse. Spesielt uerfarne syklister bør derfor alltid be om en liten prøvetur før ny sykkel kjøpes. Be gjerne om råd og tips fra kvalifisert betjening. Det kan være en fordel å få hjelp til innstillinger, før du forlater butikken med din nye sykkel. Husk å bruke godt tid på valg av sykkelstørrelse. En kostbar modell som ikke passer til din kropp og din ønskede sittestilling vil være et dårlig kjøp.

Litt omkring rammestørrelse
Til slutt et lite sammendrag fra en artikkel publisert på nettsiden sheldonbrown.com. Der kommenteres utvikling av sykkelstørrelse, samt hvordan du bør måle rammestørrelse.

Frem til tidlig på 80-tallet var dette et enkelt spørsmål. Du stilte deg over rammen og hvis det var om lag 5 cm klaring til skrittet, da hadde du rett størrelse. Sykler kom på den tiden i noen få standard størrelser og utgaver, noe som gjorde valget lite komplisert. Uansett hvordan en sykkel var, ville i utgangspunktet rammen-stangen under setet kunne variere i lengde, mens lengden på topprøret var like lang uansett. Det vil si at forskjellen på sykkelstørrelse kun gikk på høyde, ikke på rammelengde. Ikke særlig praktisk da de fleste med lange ben også har lengre armer.

Dette har endret seg, mye takket være den japanske innflytelsen på sykkel markedet. Nå bygges de fleste sykler med proporsjonal rammestørrelse. Kort forklart betyr det at mindre sykkelstørrelse nå har kortere topprør, mens større sykler har lengre topprør. Dette er en stor og viktig forbedring som vi i dag tar for gitt, men som du alltid bør ha i bakhodet. Lengden på sykkelen er viktig!

Måling av rammestørrelse
Når det snakkes om ramme eller sykkelstørrelse, er det vanligvis seterøret det refereres til. Vær imidlertid oppmerksom på at forskjellige produsenter kan måle rammestørrelse på forskjellige måter. Årsaken til at seterøret er referansen for rammestørrelse på sykkel skyldes, til en viss grad, at dette lenge var den eneste variabelen. Det er som nevnt ikke lenger tilfelle da også lengden på topprøret varierer.

Sheldonbrown.com hevder at seterøret ikke lenger er den viktigste dimensjonen og at det derfor bør være lengden på rammen som er utgangspunkt for måling av sykkelstørrelse. Det er lengden som avgjør sittestilling, komfort, med mer. Høyden på en sykkel er ikke lenger veldig relevant hevdes det. Dersom du har grei klaring mellom skritt og ramme, da har du riktig sykkelstørrelse, sett i forhold til høyde. En for liten ramme kan for eksempel justeres med høyere setepinne og dermed er ikke høyde det mest relevante utgangspunktet for å måle sykkelstørrelse.

Kommentar
Vi er til dels enige i argumentene som her fremlegges og det er hevet over en hver tvil at lengden på en sykkelramme er meget viktig. Både grunnet dette faktum, samt på grunn av produsentenes noe vinglete metoder for å måle høyde, er det viktig å prøve sykkelen før den kjøpes. Å velge sykkelstørrelse utelukkende ut i fra en tabell er ikke noe vi anbefaler.