Tips for Vedlikehold av sykkel

I denne artikkelen ser vi på vedlikehold av sykkel. En sykkel bør vedlikeholdes slik at den fungerer optimalt fordi sykling er både lettere og mer behagelig dersom man har en sykkel i god stand. Riktig vedlikehold gir også lengre levetid. Viktigst av alt er at vedlikehold og rengjøring gir en trygg sykkel. Her får du en oversikt over forskjellig vedlikehold. Svært mye kan man enkelt utføre selv, men dersom du er usikker bør du vurdere å levere sykkelen til service.

Rengjøring
Hvor ofte du rengjør sykkelen bør bestemmes av bruken. En sykkel som benyttes på grus og i terreng vil behøve hyppigere vask enn en som kun benyttes på asfalt. Sykling i regn og snø vil også gjøre det nødvendig med hyppigere rengjøring. Det er naturlig nok begrenset hvor ofte man har tid eller ork til å vaske en sykkel. Det viktigste er at rengjøringen foretas med jevne mellomrom. Husk at det forlenger levetiden og gir en bedre og tryggere sykkel. I artikkelen Sykkelvedlikehold finner du mer om vask og rengjøring.

Vedlikehold av gir
Gir som ikke skifter nøyaktig er et vanlig problem på dagens sykler. Vanligvis er det det bakre giret som skaper slike problemer og det skyldes at kjedet ikke treffer nøyaktig på det riktige tannhjulet. På de aller fleste sykler er heldigvis dette enkelt å justere. Mer informasjon om vedlikehold og justering av gir finner du i artikkelen Vedlikehold av sykkel og gir. Vedlikehold er viktig også når det gjelder gir. De sitter lavt på en sykkel og er dermed ekstra utsatt for skitt. Husk at vaier og strømpe som går til giret også bør sjekkes og vedlikeholdes.

Sykkelkjede
Kjede er en av komponentene på en sykkel som utsettes for de tøffeste påkjenningene. Tenk på hvilke krefter som legges i et tråkk. Rengjøring og vedlikehold av sykkelkjede er derfor viktig. Dersom det glipper når du tråkker hardt på pedalen vil det ofte vise seg å skyldes et slitt kjede. Det finnes heldigvis flere enkle og gode metoder som gjør at du enkelt kan vedlikeholde sykkelkjede. Her kan du lese mer om vedlikehold av sykkelkjede. Du finner blant annet informasjon om hvordan du reparerer eller skifter sykkelkjede.

Vedlikehold av bremser
En sykkel skal alltid ha to fungerende bremser, noe som betyr at vedlikehold av bremser er svært viktig. Dårlige bremser kan føre til svært alvorlige ulykker, så her er det ikke rom for unnasluntring. Uansett hvilke typer bremser din sykkel har skal de være skikkelig justert. Videre skal såkalte V-bremser være skikkelig sentrert. Det vil si at begge bremseklossene tar likt. Utslitte bremseklosser skal naturligvis byttes ut. Nyttig informasjon om vedlikehold av bremser finne du i artikkelen sykkel og bremser. Noe av det viktigste er faktis å sjekke bremsene med jevne og hyppige mellomrom. 

Sykkelverktøy
Vedlikehold og reparasjoner av sykkel krever noe verktøy. Sykkelverktøy er forholdsvis rimelig og ofte kan man benytte lignende verktøy som man allerede har tilgjengelig. Manglende verktøy er med andre ord en dårlig unnskyldning for å la sykkelen forfalle. De kronene du eventuelt må investere i sykkelverktøy vil du raskt få igjen i form av en bedre sykkel med lenger levetid. I artikkelen Sykkelverktøy, finner du en oversikt med verktøy som vil hjelpe deg med vedlikeholdet.

Hva kan jeg gjøre?
Vi har forskjellige evner og forskjellige kunnskaper om sykkel. De aller fleste kan imidlertid selv utføre mye vedlikehold på egen sykkel. En sykkel er bygd opp etter enkle prinsipper og alle kan lære seg det grunnleggende. Rengjøring og smøring av er enkelt vedlikehold som vil gi en merkbart bedring I denne artikkelen om vedlikehold av sykkel finner du blant annet tips om smøring og kontroll. Som nevnt vil de aller fleste være i stand til å utføre vedlikehold og en god del reparasjoner på sykkelen. Dersom du usikker på om viktige deler fungerer som de skal bør du imidlertid kontakte et sykkelverksted.

Husk at det å sjekke din sykkel er det aller viktigste. Det er slik du bør oppdage eventuelle feil eller mangler og ikke fordi det skjer en ulykke eller fordi sykkelen ikke fungerer. Sjekk hele sykkelen, men vær ekstra nøye med viktige deler som bremser, sykkelkjede og hjul. Dersom din sykkel forfaller kan du kjøpe en ny, men dersom en viktig del ryker under sykling kan følgene bli alvorlige. Derfor er jevnlig sjekk av din sykkel viktig!Alt om Sykling