Sykkelferie i Danmark

Danmark byr på svært gode muligheter til en ypperlig sykkelferie. Det flate landskapet er som skapt for sykling, men faktisk er ikke dette den største fordelen med sykkelferie oss våre naboer i sør. Fantastiske forhold for sykling er det som virkelig gjør Danmark til et yndet reisemål for den som skal tilbringe ferien på sykkel. Gode og oppmerkedes sykkelruter finner du på kryss og tvers over hele landet.

Sykling i Danmark
Et utrolig bra nett av sykkelruter gjør at sykkelferie i Danmark er noe som egner seg for hele familien. De aller fleste steder sykler man på sykkelstier eller på veier med svært lite trafikk. Med trygge forhold og flatt landskap er dette sykkelferie som egner seg godt for barnefamilier. I byer og andre områder med biltrafikk finnes det egne sykkelfelt i begge retninger. Fortau, kanter og andre hindringer er nærmest ikke eksisterende i Danmark. Det eneste negative med sykkelferie i Danmark er faktisk det å komme hjem igjen. Sykling under dårlig tilrettelagte forhold i Norge blir ikke helt det samme etter et par uker på sykkel i Danmark.

Tips og muligheter
  • Her finner du ferietips og varierte overnattingstilbud i Danmark
  • Reisefeber.no finner du flere tusen feriehus i Danmark
  • Hotell i Danmark finner du på Hotels.com eller Expedia 
  • Stena Line tar deg fra Oslo til Frederikshavn

Sykkelruter
Som nevnt byr Danmark på et stort og bra nett med sykkelruter. Svært god skilting gjør at man strengt tatt greier seg fint selv uten kart. Likevel anbefaler vi at et godt kart medbringes på sykkelferie. Det gir ekstra trygghet, samt større valgfrihet. I tillegg vil spesielt barna sette pris på å følge med hvor de har syklet. Kart med forskjellige ruter får man fra lokale turistkontor eller gjennom Syklistenes landsforening. Planleggingen av en sykkelferie blir enklere med slike kart tilgjengelige. Nederst i artikkelen finner du en oversikt over artikler med generelle tips om sykling, sykkeltur, samt sykkelferie.

Sykkelrutene i Danmark er organisert på en svært enkel og forståelig måte. De nasjonale rutene er merket med nummer fra 1 til 12. Det er benyttet hvite tall med rød bakgrunn. Regionale ruter er merket med tall fra 16 til 99. Her er det benyttet hvite tall på blå bakgrunn. Både nasjonale og nasjonale ruter kan ha navn i tillegg til nummer. Lokale ruter har samme skilt som de regionale, men med nummer fra 100 til 999. Vær oppmerksom på at noen lokale ruter ikke har nummer, men i stedet benytter et navn eller en logo. Systemet er lettfattelig og rutene er godt merket, noe som betyr at man kan slappe av og nyte en sykkelferie uten å måtte studere kartet ved hvert eneste kryss. Et skilt uten piler betyr at man skal fortsette i samme retning.

Sykkeltur i flatt landskap
Danmark er som kjent flatt og landskapet egner seg således for syklister i alle aldre. Likevel kan en sykkelferie i Danmark også by på vanskelige forhold. Vinden kan være en utfordring, spesielt ved sykling langs vestkysten. Sykling i motvind er som de fleste vet tungt, men store problemer vil ikke vinden medføre. Videre er ikke nødvendigvis et flatt landskap like flatt sett fra en sykkel. Åser og lange slakke bakker kan tære på kreftene til en hver syklist. Vi mener på ingen måte å antyde at Danmark ikke egner seg til sykkelferie. Poenget vårt er at sykling kan være tungt også i Danmark, noe man bør ta hensyn til når dagsetapper planlegges.

Enkelt og fleksibelt
Sykkelferie i Danmark gir stor valgfrihet. Avstandene er forholdsvis små og campingplasser, tettsteder, kroer og hotell er stort sett alltid å finne i nærheten. Buss og togtilbudet er i tillegg svært bra, noe som gir muligheter til en pause fra sykkelen. Servicetilbud, mat og butikker er som regel alltid innen rekkevidde og uansett hvordan man velger å overnatte, finnes det gode muligheter. Telt er en rimelig variant som absolutt har sin egen sjarm. Det betyr imidlertid at man behøver mer utstyr, noe som betyr tyngre sykkel. For en familie på sykkelferie er en rimelig campinghytte et godt alternativ.

Ferie etter eget ønske
En av fordelene med sykkelferie i Danmark er som nevnt valgfrihet. Avstandene er korte og attraksjonene står i kø. Legg opp til en sykkelferie som du/dere ønsker. Noen ønsker å bruke mye tid på sykling, for på den måten å se mye av landet. Andre ønsker en rolig sykkelferie langs kysten, hvor bading og kos er like viktig som selve syklingen. Det viktigste er at man legger opp til sykling som passer til alle deltagerne. Ta alltid utgangspunkt i de med svakest fysisk når dagsetapper planlegges.

Sykkelferie betyr ikke nødvendigvis at man til en hver tid skal sitte på en sykkel. Man kan gjerne tilbringe en uke eller to i samme hytte eller feriehus. Finn et område som tilbyr det du/dere ønsker og kos dere med sykling i nærområdene og eventuelt litt lengre dagsturer. For mange vil det være et godt alternativ å leie sykkel i Danmark. Mulighetene til dette er svært gode og både i Hirtshals, Frederikshavn og Skagen er det mulig å leie sykkel. Flere steder får man rabatt dersom man reiser med Color Line.


Til slutt noen tips om sykkelferie generelt, samt om sykling i Danmark.
  • Været kan variere også i Danmark. Vær forberedt på at det kan komme litt regn. Sykkelferie på vår eller høst betyr at man må ha med seg varme klær. Her kan du lese mer om klær og utstyr til sykkelturen.
  • Litt verktøy, samt noen reservedeler bør man alltid ha med på sykkelferie. Små og enkle reparasjoner bør man kunne foreta på egenhånd. I artikkelen Sykkelverktøy finner mer informasjon. I menyen finner du flere artikler om vedlikehold og reparasjon av sykkel.
  • En del utstyr er også mer eller mindre nødvendig dersom du skal på sykkelferie. Sykkelbukse, sykkelhansker, samt vanntett overtrekk til sko og bagasje anbefales. Mer informasjon i artikkelen Sykkelutstyr.
  • Planlegg etappene slik at det er godt med tid. Stress og mas fører lett til en utrivelig stemning. Det bør være rom for en ekstra stopp og litt ekstra kos når man er på sykkelferie. Spesielt dersom barna er med bør man først og fremst ha fokus på trivsel.
  • En sykkel med solide dekk anbefales til sykkelferie i Danmark. En del sykkelruter går på sand eller grus. Husk også å velge en sykkel som gjør det mulig å frakte nødvendig bagasje. En solid hybridsykkel eller en allround terrengsykkel vil egne seg ypperlig for de aller fleste.
  • God planlegging vil som regel gi en bedre opplevelse og spesielt dersom barna er med på sykkelferie er dette viktig. Vær realistisk med hensyn til fysisk kapasitet og legg gjerne inn noen hviledager. Både humøret og slitne muskler har godt av litt avkobling. Husk at sykkelferie først og fremst skal være en god opplevelse. Mer om planlegging av sykkeltur.


Kilde: trafikken.dk - visitdenmark.com

Alt om Sykkel