Brukt sykkel - Ofte et godt alternativ

Å kjøpe brukt sykkel gir muligheter til å spare mye penger, men det gjelder å holde tunga rett i munnen. Det er fort gjort å kjøpe en sykkel som viser seg å være et skikkelig bomkjøp. En ny sykkel vil falle mye i verdi når den tas i bruk og derfor er det mulig å finne en brukt modell som virkelig er et godt kjøp. Blant annet er det mange optimistiske nybegynnere som kjøper seg en kostbar og flott sykkel, som så brukes en kort periode før motivasjonen for sykling forsvinner. En slik bruktsykkel vil være jevngod med en ny sykkel.

Flere muligheter 
Det finnes mange muligheter til å kjøpe seg bruktsykkel, men ikke alle mulighetene er like gode. Det tryggeste er å kjøpe fra butikk. En brukt sykkel fra en anerkjent sykkelbutikk vil gi kjøperen trygghet og garanti for at man får et produkt som holder tilfredsstillende kvalitet. Det vil koste noen kroner mer, men anbefales absolutt.

Et annet alternativ er å kjøpe brukt fra privatpersoner. På finn.no og i lokalavisen vil man finne mange annonser fra personer som skal selge sykkel. Noe kunnskap er da nødvendig for å forsikre seg om at man ikke kjøper katta i sekken. Du finner tips om dette lenger ned i artikkelen. Et siste alternativ er politiets sykkelauksjoner. Her kan man gjøre virkelig gode kjøp, men det er begrenset hvor mye man får sjekket en sykkel på slike auksjoner. Det vil si at man løper en viss risiko for å gjøre et bomkjøp. På politiet.no finner du mer informasjon. Å kjøpe brukt sykkel gjennom internett er noe vi i utgangspunktet ikke anbefaler noe å gjøre. Man kan aldri være sikker på at bilder og informasjon er til å stole på.

Dette bør du sjekke 
Når du kjøper sykkel bør alltid størrelse, sittestilling, pris, med mer sjekkes. Mer informasjon om dette finner du i artiklene Kjøpe sykkel og Velg riktig sykkel størrelse. Dersom du kjøper bruktsykkel fra en privatperson er det imidlertid flere ting som bør sjekkes nøye. Dersom det er snakk om en kostbar bruktsykkel, bør du kreve at en sykkelbutikk ser over sykkelen og gjerne foretar en verdivurdering.

En bruktsykkel bør alltid prøves før et eventuelt kjøp. En selger som nekter deg dette har vanligvis noe å skjule, så kjøp aldri en brukt sykkel som du ikke har testet ut. Videre bør kreve å få vite hvor en sykkel er kjøpt, hvorfor den selges, samt hvilken bruk den har vært utsatt for. Videre kan det være en god ide å ta med en bekjent når sykkelen skal testes og eventuelt kjøpes. De fleste kjenner noen som har litt peiling på sykkel og som derfor kan være til god hjelp. Her presenterer vi en liste med tips som forhåpentligvis vil være till nytte dersom du skal kjøpe brukt.
  • Rammen på en sykkel bør sjekkes nøye. Se etter rust, sprekker og andre tegn på skader. Sjekk spesielt nøye der hvor rørene krysses. Tegn som tyder på sammenstøt kan betyr at rammen er svekket. Mer om rammestørrelse.
  • Forsøk sykling uten å holde hendene på styret. Man skal da i utgangspunktet kunne sykle i en rett linje. Noe annet tilsier at noe er galt med rammen eller hjul. Denne testen forutsetter naturligvis at man er godt vant med sykling.
  • Du bør alltid forsikre seg om at en brukt sykkel ikke er tyvegods. Be om original kjøpekvittering og sjekk eventuelt med Falck sykkelregister.
  • Et hjul skal spinne helt fritt. Snu sykkelen opp ned og spinn hjulene. Sjekk så at de roterer jevnt uten uregelmessigheter. Dersom hjulet ikke stopper naturlig kan hjullagrene være ødelagt og man bør lete etter andre muligheter.
  • Sjekk gir, bremser og vaiere for skader. Mer informasjon om dette kan leses i artiklene om vedlikehold av sykkel (se i menyen)
  • Sjekk at kjede er i god stand og at alle leddene fungerer. Et slitt kjede kan enkelt erstattes, men man bør da kreve avslag i prisen. Her finner du mer informasjon om vedlikehold av sykkelkjede.
  • Du vil oppdage at en brukt sykkel ofte har slitte dekk. Sjekk derfor disse nøye. Dersom det behøves nye dekk bør man kreve avslag i prisen.

Tålmodighet
Man kan absolutt gjøre et svært godt kjøp dersom man velger brukt sykkel, men det betinger at man utfører en grundig sjekk eller får en fagmann til å foreta denne. Spesielt dersom man skal kjøpe en kostbar sykkel er det ofte et godt alternativ å kjøpe brukt. En kostbar sykkel vil vanligvis ha blitt stelt godt med og det er samtidig mer penger å spare jo dyrere den er som ny.

Vær tålmodig når du skal kjøpe bruktsykkel. Det kan ta litt tid før det riktige tilbudet eller den riktige sykkelen dukker opp, men det vil som regel være verdt ventingen. Ikke kjøp en bruk tsykkel bare fordi prisen er god. En sykkel må egne seg til din bruk og være tilpasset din kropp. Et siste tips til slutt. Ikke kjøp en brukt sykkel dersom du er i tvil. Vent på et bedre tilbud eller kjøp en helt nytt.