Sykkeltur langs historiske Rallarvegen

En sykkeltur langs Rallarvegen anbefales til alle som går med tanker om tursykling. Et fantastisk landskap som bare høyfjellet kan by på gjør alene turen til en stor opplevelse. Landet vårt byr på mange fine muligheter til å kombinere sykkel og ferie, men det er få områder som kan måle seg med naturen og terrenget langs Rallarvegen.

Om Rallarvegen
Rallarvegen er en gammel anleggsvei som stammer fra byggingen av Bergensbanen som ble åpnet i 1909. På denne tiden var dette et av Europas mest krevende jernbaneprosjekt og på det meste deltok godt over 2000 mann i arbeidet. Anleggsveier fra Voss, Flåm og Geilo ble bygget frem til traseen for Bergensbanen og det er disse transportveiene vi i dag kjenner som Rallarvegen. Rallar var det anleggsarbeiderne ble kalt. I 1974 ble Rallarvegen åpnet for sykling, uten at interessen var den store de første årene. Økt oppmerksomhet fra media, samt utviklingen av nye og stadig bedre sykler har imidlertid endret på dette. Årlig er det nå godt over 20 000 personer som kombinerer ferie og sykkel på denne historiske veien.

På grunn av høydeforskjellen velger de aller fleste å sykle fra øst mot vest. Fra det høyeste punktet på omtrent 1300 meters høyde og ned til havnivå vil det for de aller fleste være en fordel med sykling “riktig” vei. Som de fleste vet ligger snøen lenge på høyfjellet, og spesielt på Hardangervidda kommer sommeren sent. Dersom du planlegger sykkeltur på Rallarvegen bør du følge med på snøforhold og temperatur når turen nærmer seg. Ofte må man et stykke ut i juli før hele traseen er snøfri.

Severdigheter og opplevelser
Dette er en sykkeltur hvor opplevelsene står i kø. Selve Rallarvegen er i seg selv verdt hele turen. Den har ikke blitt ødelagt av moderne krav til komfort og man får oppleve den opprinnelige anleggsveien nærmest i original utgave. Blant annet er broer og murarbeidet er et imponerende skue. Naturen og høyfjellet er også med på å gjøre dette til en unik sykkeltur. Hardangervidda er ganske enkelt et utrolig fint område med en mektig natur.

Langs Rallarvegen på sykkel

Underveis vil du raskt oppdage at dette er en sykkeltur utenom det vanlige. Ta deg tid til å se skikkelig på alle severdighetene du passerer. Det er utrolig å tenke på hvordan mye av dette ble laget, med primitivt utstyr og stort sett for hånd. Flotte broer og vokterboliger er noe av det du vil oppleve under sykling langs Rallarvegen. I disse boligene bodde banevokterne med sine familier og kjempet en evig kamp mot vær og vind. Mye ble ofret for å holde Bergensbanen åpen. Finse ligger 1222 meter over havet og er Bergensbanens høyst liggende stasjon. Her finnes det muligheter til overnatting i Finsehytta. På Finse kan man la sykling være sykling og benytte seg av de andre mulighetene som stedet byr på. Et besøk på Rallarmuseet er selvfølgelig noe som hører med. Ellers vil vi anbefale en fottur til Hardangerjøkulen. En fantastisk opplevelse!

Fagernut vokterbolig er med sine 1310 meter over havet den høyst liggende i Norge og her bodde det banevoktere til et stykke ut på 60-tallet. På sommeren drives det kafe her og innredningen er slik som den var i banens første tid. Definitivt verdt et besøk. Klevabrua og Klevagjelet er et imponerende og fascinerende skuer på vei ned fra Hallingskeid. Dette er bare noen få eksempler på alt du vil oppleve under en sykkeltur langs Rallarvegen. Kort sagt står opplevelsene i kø. Det gjelder både naturen og alle de imponerende byggverkene som ble reist for mer enn 100 år siden.

Selve sykkelturen
Vi anbefaler Haugastøl turistsenter som et glimrende utgangspunkt for sykling langs Rallarvegen. Selve Rallarvegen starter nemlig like ved turistsenteret. Her finnes det gode muligheter til å leie sykkel og det arrangeres også organiserte turer fra dette utgangspunktet. Du finner utmerkete muligheter til et godt måltid før du tar fatt på Rallarvegen. Haugastøl stasjon er stoppested for toget fra Oslo og Bergen og det er således et godt alternativ til bilen. Haugastøl turistsenter tilbyr en sykkelpakke som er et godt alternativ til sykkeltur på egenhånd, spesielt dersom du er litt uerfaren med denne formen for sykling. En slik pakke inneholder leie av sykkel, overnatting, mat og transport.

Geilo er et bra utgangspunkt dersom du ønsker en litt lengre sykkeltur. Her finner du de fleste tilbud en turist har behov for og området er godt tilrettelagt for sykling. Du kan lese mer om mulighetene for sykling i Geilo her - Sykkeltur i Geilo og omegn.

Det finnes mange gode spise og overnattingsmuligheter langs og i nærheten av Rallarvegen. En sykkelferie med telt og overnatting ute i det fri anbefales for alle som trives med friluftsliv, men er du en uerfaren syklist kan det være smart å benytte overnattingstilbudene. Du greier deg da med mindre bagasje, noe som gir en sykkel som naturlig nok er lettere å sykle.

Selve Rallarvegen begynner som nevnt like ved Haugastøl turistsenter. Fra Haugastøl til Finse er det en sykkeltur på 27 kilometer og en stigning på drøye 200 høydemeter. Videre er det 21 kilometer med sykling fra Finse til Hallingskeid og ytterligere 17 kilometer med sykling til Vatnahalsen som er holdeplass for den verdenskjente Flåmsbana. Herifra kan man velge en sykkeltur på drøye 40 kilometer til Voss. Vi anbefaler imidlertid å sykle videre til Flåm, hvor du har muligheter for å ta Flåmsbana tilbake til Haugastøl turistsenter. Fra Vatnahalsen til er det ellers bare et par kilometer til Myrdal, hvor man kan gå på toget øst eller vestover.

Sykkeltur langs Rallarvegen byr på fantastisk natur og uforglemmelige opplevelser

Den siste etappen inn mot Flåm er en sykkeltur du sent vil glemme. Fra Vatnahalsen snor Rallarvegen seg gjennom krappe svinger ned til den øverst gården i Flåmsdalen. Videre sykler man forbi den imponerende Rjoandefossen, samt Flåm kirke som ble bygget i 1667. Mektige naturopplevelser i et vakkert kulturlandskap gjør som nevnt dette til noe mer enn en sykkeltur. Faktisk er det mer enn 400 000 turister som reiser med Flåmsbana hvert år. Mange av disse ankommer med en av de mange cruisebåtene som besøker Flåm. Flåm ligger i enden av Aurlandsfjorden og som ved de fleste populære turistmål finner du alt en turist har behov for. Dersom du er med på en organisert sykkeltur fra Haugastølturistsenter, er retur med Flåmsbana inkludert. Ellers er det båtforbindelse ut Sognefjorden og helt til Bergen.

Sykling langs Rallarvegen er mye mer en det vi får beskrevet i denne artikkelen. Vi kan bare gjenta at turen langs denne historiske anleggsveien anbefales på det varmeste. En av de store fordelene med sykkeltur i dette området er muligheten til å tilpasse turen til egne ønsker og forutsetninger. Man kan for eksempel velge en kortere sykkeltur til Finse, hvor man overnatter og opplever Hardangervidda på sitt flotteste. Returen til Haugastøl er en lettere sykkeltur. Å ta toget opp til Finse for å sykle tilbake er derfor et alternativ som egner seg godt for mindre barn. Ellers kan man legge opp til en sykkeltur slik man selv ønsker. Man tar da toget på de strekningene hvor man ikke ønsker å sykle. Et alternativ er å ta toget fra Haugastøl til Hallingskeid, for så å oppleve en fantastisk sykkeltur til Flåm.

Forhåpentligvis gir denne artikkelen inspirasjon til en sykkeltur langs Rallarvegen. For mer utfyllende informasjon anbefales det å besøke hjemmesiden til Haugastøl turistsenter. Dersom du tar toget til Haugastøl og leier sykkel der, har du et utmerket utgangspunkt for en vellykket ferie med sykkel. Husk å nyte naturen og opplevelsen, det er en viktig del av en sykkelferie.

Nyttig informasjon om å dra på sykkeltur finne du her
Planlegging av sykkeltur
Klær og utstyr til sykkeltur

Andre områder hvor vi anbefaler sykling
Sykkeltur langs Nordsjøruta
Sykling i Geilo og omegn

Vi takker rallarvegen.com for tillatelse til å benytte deres bilder i artikkelen.