Skal du kjøpe terrengsykkel?

Skal du kjøpe terrengsykkel? Utvalget er enormt og du finner terrengsykler i alle slag former og størrelser. Uten kunnskaper kan det være vanskelig på velge en sykkel som egner seg til din kropp og din bruk. Få med deg disse tipsene om kjøp av terrengsykkel, så har du gode forutsetninger for å velge riktig sykkel.

Mange kjøper seg sykkel i den tro at en terrengsykkel er en terrengsykkel og at forskjellene ikke er så store. I dag er imidlertid tilbudet svært variert og slike sykler er ofte designet med tanke på en spesiell bruk. Vanligvis deles terrengsykler inn i fire klasser, definert etter bruksområder. 

Cross Country
En Cross Country er beregnet for sykling i forholdvis lett terreng. Stisykling og områder hvor du hele tiden kan sitte/stå på sykkelen egner seg best for en slik terrengsykkel. Dette er ikke en sykkel for ekstrem sykling og ekstreme forhold. En terrengsykkel i denne kategorien vil være et godt valg for deg som er ute etter fart, samt for alle som både skal sykle i terreng og på grus/asfalt. Vær oppmerksom på at disse syklene er designet med en foroverlent sittestilling, dette fordi disse syklene som nevnt er laget for fart. 

Freeride
En Freeride er på mange måter en sykkel som er basert på den originale ideen om terrengsykling, nemlig lek og frisykling i terrenget. Disse syklene har ekstremt god fjæring og kan benyttes i det tøffeste terreng. Hopp, og lek i tøft terreng er en fornøyelse med en slik terrengsykkel. For best mulig kontroll er sittestillingen forholdsvis oppreist. Sammen med mye demping gir det en sykkel som ikke egner seg like godt til fart. Et leketøy på to hjul kan man gjerne bruke som betegnelse på en slik terrengsykkel, men det er bare halve sannheten. Dersom du foretrekker komfort fremfor fart så er absolutt dette noe for deg. Vær oppmerksom på at dette i utgangspunktet er kostbare sykler.

All Mountain
En All mountain er det nærmeste man kommer en allround terrengsykkel. Detter er sykler hvor man har kombinert egenskaper som balanse, komfort og fremkommelighet/fart for å få en best mulig allround sykkel. Den vil således fungere under de aller fleste tenkelige forhold og situasjoner. Sykling på stier, i lett terreng, i tøft og ujevnt terreng, samt i bratte bakker. En slik terrengsykkel takler som nevnt det meste. Dersom du i all hovedsak skal benytte sykkelen til variert terrengsykling, ja da er en allround terrengsykkel et godt valg. Unntaket er dersom du har spesielle preferanser og ønsker en mer spesialisert sykkel. For nybegynnere er en terrengsykkel i denne kategorien vanligvis det beste valget.

Den siste kategorien er så kalte downhillsykler. Disse er de desidert minst vanlige syklene og de er laget for et formål, å komme seg raskest mulig ned bratte fjellsider. En slik terrengsykkel egner seg i utgangspunktet kun til dette spesielle formålet og de er derfor ikke egnet til andre former for sykling.

Velg en type terrengsykkel som passer til den bruken du planlegger. Dersom du ikke har spesielle preferanser vil en allround terrengsykkel være et bra valg. Dersom du er villig til å legge mer penger i sykkelen er en såkalte freeride sykkel også et bra allround alternativ som gir deg veldig god komfort. Når du kjøper sykkel bør den være tilpasset din kropp. Dersom du er stor og/eller tung må du velge en solid modell som er laget for slike personer. Det motsatte gjelder for en liten og lett syklist. 

Komponenter
Støtdempere er en viktig del av utstyret på en terrengsykkel. I terrenget ønsker man best mulig demping, mens den samme dempingen vil redusere farten ved sykling på landeveien. Dersom du skal benytte din sykkel i terrenget bør du velge en modell med demper, noe som også er mest vanlig. På de fleste dyrere sykler får du nå låsbare demper, et alternativ som anbefales dersom det er tilgjengelig.

Når det gjelder bremser står valget mellom skivebrems og V-brems. Kort forklart gir skivebremsen jevnt over best effekt, spesielt fordi den fungerer like godt i vått som i tørt vær. Bakdelen med slike bremser er at de er tyngre og mer kostbare. V-bremsen er altså lettere og rimeligere, men den krever mer vedlikehold og vil kunne slite mer på felgen.

Før du kjøper terrengsykkel anbefaler vi at du undersøker hvor du får de beste prisene. Det kan være mye penger å spare.