Utstyr og klær til Sykkelturen

Når du skal ut på sykkeltur er klær og utstyr viktig. Spesielt på langturer vil dette være av stor betydning både for komfort og sikkerhet. Mye av det utstyret som behøves til en sykkeltur vil de fleste allerede ha tilgjengelig, men noe sykkelutstyr må du regne med å kjøpe inn.

Før du legger ut på en sykkeltur som inkludere overnatting bør turen planlegges, noe du kan lese mer om i artikkelen Planlegging av sykkeltur. Nå skal du få en oversikt over bekledning og utstyr som du bør ha med deg. Dette er bare ment som nyttige tips og vi presiserer at man alltid bør vurdere forholdene før man legger ut på langtur. Ekstreme forhold som vær eller terreng stiller store krav til utstyret og til den som skal på sykkeltur.

Klær til sykkeltur
Dersom du skal på sykkeltur under "normale" værforhold kan du fint benytte vanlig friluftstøy. Romslige plagg bør du imidlertid unngå. Disse kan sette seg fast i bevegelige deler på sykkeln og vil i tillegg gi unødvendig stor luftmotstand. Husk at temperaturen kan variere mye også om sommeren. Spesielt på høyfjellet kan du oppleve alt i fra snø til stekende sol og høye temperaturer. Dette må du ta hensyn til når du velger klær. Du bør alltid ha med ett sett med vind og vanntette ytterklær, samt vanntett overtrekk til skoene. Her kan du enkelt og gratis sammenligne priser på sykler og tilbehør.

En sykkelbukse bør du alltid ha med deg på sykkelturen. Velg en modell med polstring og som ikke har sømmer som kan gnage mot huden. Hvis du fortrekker det, kan en sykkelbukse erstattes med sykkeltruse og et plagg utenpå denne. Sykkelhansker kan det også være greit å benytte, spesielt ved sykling på ujevnt underlag.

Verktøy og reservedeler
Spesielt på en lengre tur bør du ha med de viktigste reservedelene og verktøy til å kunne skifte disse. Dette gjelder spesielt ved sykling i et avsides liggende område. Lappesaker bør du alltid ha med deg. Husk en liten pumpe og dekkspaker til å vippe av selve dekket. En ekstra slange vil gjøre jobben enklere fordi du da slipper selve lappingen. Du bør også ha med et multiverktøy som lar deg justere gir og bremser, samt skrujern og skiftenøkler til stramme viktige bolter og skruer. Du kan lese mer i artikkelen sykkelverktøy. I artiklene justering av sykkel gir og justering av sykkel bremser finner du nyttig informasjon om viktige justeringer som kan vise seg nødvendige når du er ute og sykler. Det er forholdsvis enkelt og er noe du bør lære deg før du legger ut på en lengre sykkeltur.

Du bør også ha med en kjedekutter samt kjedelås eller kjedesplint. Dette behøver du dersom kjedet på en sykkel skulle ryke. I artikkelen vedlikehold av sykkelkjede, kan du se hvordan du skifter eller reparerer et kjede.

Diverse sykkelutstyr
Når du skal ut på sykkeltur er drikkeflasker en viktig del av utstyret. Spesielt på sommeren må man være nøye med opptak av væske. Det beste vil være å ha to flaskeholdere montert på sykkelen, slik at du alltid har drikke tilgjengelig. Sykkelvesker og eventuelt bagasjebrett er en stor fordel når du skal sykle lengre distanser. Sykling med sekk er både ubehagelig og unødvendig. Sykkelvesker er det beste alternativet fordi bagasjen da vil være stabil og ha lavt tyngdepunkt. Husk å ta med regntrekk til bagasjen i tilfelle dårlig vær.

Artikler om sykling og sykkeltur
Rallarvegen - Informasjon og tips om sykkeltur i fantastiske omgivelser.
Geilo og omegn - Om mulighetene til sykling i og rundt Geilo.
Valdres - Om mulighetene til sykling i og rundt Valdres.
Nordsjøvegen - Forslag til sykkeltur langs Nordsjøruta fra Egersund til Haugesund.
Danmark - Om de flotte mulighetene til sykkelferie i Danmark.