Sykkelutstyr

Hvilket ekstra utstyr trenger du til din sykkel? Strengt tatt er det ikke mye utstyr som er nødvendig, men det finnes veldig mye bra sykkelutstyr som vil gjøre sykkelopplevelsen bedre. Her skal du får en oversikt over utstyr som vil gjøre sykling til en bedre og tryggere opplevelse.

Hvor mye penger du bruker på selve sykkelen vil selvfølgelig avhenge av hvor mye den benyttes. Det samme gjelder for annet utstyr som klær og andre personlige effekter. En sykkel som brukes mye bør også kunne påkostes litt ekstra. Motivasjonen for sykling, samt gleden ved å være på sykkeltur vil øke med godt sykkelutstyr. Før du kjøper sykkelutstyr vil det svare seg å sammenligne priser.

Sykkel lys
Som de fleste vet er det påbudt med lys foran og bak på en sykkel dersom sikt og lysforhold tilsier det. Bruk fornuften og vær føre var. Lys på er sykkel er påbudt slik at andre trafikanter skal kunne se deg. Et blinkende lys i hvitt eller gult foran og et tilsvarende i røde farger bak blir benyttet av mange. Dette fungerer egentlig helt greit og en sykkel med slike lys vil lett bli sett i mørket. Hva om du trenger lys for selv å kunne se skikkelig? Under sykling har nok de aller fleste opplevd at de trenger lys for å se underlaget/terrenget. Da trengs det en litt kraftigere frontlykt som helst gir nok lys til at du kan sykle i ulendt terreng selv om det er mørkt. Mange benytter i dag diodelykter, noe som er en svært grei løsning. De bruker forholdsvis lite batteri og mange av modellene gir veldig bra med lys.

Når du kjøper lys er det viktigste at det er tilpasset forholdene du sykler under. En god baklykt får du til drøye hundrelappen, mens en god frontlykt fort koster fra 300 kroner og oppover. Dersom du sykler i områder som ikke er opplyst bør du kjøpe en sykkellykt med mer enn 5 watts styrke. For mange kan en god hodelykt være et bra supplement under sykling i mørkt og ulendt terreng. Refleksvester og ankelrefleks bør man også vurdere å benytte dersom man sykler i trafikk. For barn anbefales absolutt bruk av slikt sykkelutstyr.

Sykkelhjelm
En sykkelhjelm kan vise seg å bli en billig men effektiv livredder. Det finnes et stort utvalg å velge mellom og prisen varierer fra en hundrelapp til flere tusen kroner. Å spare noen kroner på å kjøpe en billig og dårlig sykkelhjelm kan bli et skjebnesvangert valg, men samtidig er det ikke nødvendig å kjøpe de dyreste hjelmene. Det viktigste er at hjelmen du kjøper tilfredsstiller offentlige krav til sikkerhet (merket CE og EN 1078), samt at størrelsen er riktig.

Riktig størrelse vil si at hjelmen skal sitte behagelig men fast på hodet. Den skal ikke hindre synet (synsvinkel) og den skal heller ikke hindre hørselen. En god sykkelhjelm skal dekke pannen, selve hodeskallen, tinningene og bakhodet. Sjekk at hakereima kan justeres, samt at låsen er enkel å åpne/lukke. For komforten sin del bør du kjøpe en hjelm med god ventilasjon. Det skal ikke vøre ubehagelig å bruke sykkelhjelm.

Sykkelvesker
Sykkelvesker kan både gjøre en tur sikrere og mer behagelig og de finnes i mange forskjellige varianter. En sykkel som benyttes under innkjøp av dagligvarer og lignende kan med fordel utstyres med to sykkelvesker. Det er både tryggere og mer behagelig enn å sykle med handleposene dinglende fra sykkelstyret. En sykkel som brukes til pendling vil også med fordel kunne utstyres med sykkelvesker. Mange ønsker å slippe sekk på ryggen og da er alternativet en eller annen form for sykkelveske. Vær oppmerksom på at sykkelvesker, spesielt plassert på siden av en sykkel vil gjøre denne litt “tregere” å håndtere.

Det er ofte på sykkeltur at disse veskene virkelig kommer til sin rett. En del sykkelutstyr, mat og lignende må man nødvendigvis ha med seg på tur og sykling med sekk er både ubehagelig og unødvendig. Vesker som er spesialdesignet for sykkel får du som nevnt i mange varianter. Frontvesker, doble vesker, vesker for sykkel med eller uten bagasjebrett, dobbelvesker med en ekstra veske på toppen, vesker som festes til sykkelrammen, tilbudet er stort. Ta alltid med deg sykkelen når du skal kjøpe veske slik at du kan sjekke at disse passer til din sykkel. Sjekk også at du kan sykle uhindret med veskene montert på sykkelen. Prisene varierer mye og vanntette sykkelvesker er de mest kostbare. Et alternativ er å kjøpe regntrekk som du har med deg på tur. Vanntette sykkelvesker vil imidlertid alltid være det beste alternativet for dem som har anledning til å bruke litt ekstra penger på sykkelutstyr.

Bekledning
Utvalget av sykkelbekledning blir stadig større og man kan lett svi av tusenvis av kroner på denne typen sykkelutstyr. Sykkelbukse for høstvær, sykkeljakke for vinteren, sykkelbukse for vått vær, sykkeljakke for sommeren… ofte til priser på over tusenlappen. Dette er utstyr for konkurranse syklister og andre spesielt interesserte. Noe spesiallaget bekledning egner seg imidlertid også for den jevne mannen (eller kvinnen) i gata.

En sykkelshorts er en sykkelbukse med korte bein, altså det de fleste forbinder med en sykkelbukse og alle som skal sykle over lengre tid bør investere i en slik. Om det er pendling til jobb, lengre treningsturer eller en skikkelig sykkeltur du skal ut på, så vil en sykkelbukse gjøre turen svært mye behageligere. Velg en modell med god demping i rumpa. En god sykkelbukse skal ikke ha sømmer som kan gnage mot huden og på den måten skape ubehag. For 500 kroner vil du få en sykkelbukse som er mer en god nok. Alternativet er en sykkeltruse som benyttes under vanlig shorts eller bukse.

Her kan du lese mer om Sykkelsko

Dersom du skal ut på sykkeltur bør du gå til innkjøp av vanntette sko overtrekk. Disse beskytter sko og nederste del av buksebeina, noe som er en stor fordel. Å sykle i flere timer med blaute bein er langt ifra behagelig. For drøye 200 kroner vil du få kjøpt slike vanntette overtrekk. Noen velger også å kjøpe et vanntett overtrekk til hjelmen. Dette er selvfølgelig ikke nødvendig, men med kaldt og surt regn vil det absolutt være en fordel.

Sykkelhansker er noe mange syklister vil ha stor nytte av. De beskytter mot kulde, regn og vind. Samtidig vil du få beskyttelse mot skrubbsår og et godt grep på sykkelstyret. Sykkelhansker vil også ta av for noen av ristingen når du sykler på ujevnt underlag. Istedenfor å kjøpe et par vanlig hansker vil det være smart å legge i noen kroner ekstra for å sikre seg skikkelige sykkelhansker. For 3-400 kroner vil du få et par gode hansker som vil vare lenge.

Det finnes mye sykkelutstyr og bekledning som ikke er nevnt her, men stort sett er det utstyr for aktive syklister. Kjøp utstyr som passer til din sykkel og ikke minst til din sykling. Skal du på en ukes sykkeltur bør du selvfølgelig kjøpe mer sykkelutstyr en dersom du kun sykler et par kilometer til skolen hver dag. Verktøy til vedlikehold av sykkel kan du lese om i artikkelen Sykkelverktøy.

Tips om Vedlikehold av Sykkel