Plannlegging av Sykkeltur


Å dra på sykkeltur er en opplevelse som alle bør unne seg. Vår varierte natur byr på unike sykkelopplevelser og uansett om du skal ut på en skikkelig langtur, en litt kortere helgetur eller nøyer deg med en dagstur, så vil du finne mange flotte muligheter. Har du ikke en sykkel som egner seg for tursykling? Det finne gode muligheter til å leie sykkel de aller fleste steder. Spesielt i områder med populære sykkelruter finner du mange gode tilbud og et stort utvalg. Dette er et meget godt alternativ for mange.

I en serie artikler vil du få tips og informasjon om hva som er viktig når du skal på sykkeltur. Planlegging av turen, hvilket utstyr du bør ha med, samt valg av bekledning er noen av emnene du kan lese om. Du vil også få informasjon og tips om gode sykkelruter, både for godt og for dårlig trente syklister. Nyttige tips og ressurser finner du på siden Sykkelferie.

God planlegging av en sykkeltur vil ofte gjøre opplevelsen mye bedre. Hvor nøye du bør planlegge avhenger først og fremst av hvor langt du skal sykle, men også forholdene du skal sykle under er avgjørende. En lengre tur vil kreve mer planlegging, det samme gjelder for en sykkeltur under røffe værforhold eller i avsides liggende områder.

I utgangspunktet krever ikke en sykkeltur mer utstyr enn det de fleste har hjemme, men det vil avhenge av hvilken tur du planlegger. Det første som bør gjøres er derfor å bestemme hvor du skal sykle og hvor du skal stoppe underveis. Det er nemlig dette som i hovedsak vil legge forutsetningene for hva du trenger.

Rute og dagsetapper
Når dagsetappene skal planlegges kan det være greit å legge opp til fleksible løsninger. Friheten til å endre litt på opplegger ved å ta en avstikker eller bli lengre på et sted, er noe av sjarmen med å være på sykkeltur. Hvor lange dagsetappene skal være må tilpasses personene som skal delta. Ta utgangspunkt i de deltagerne med dårligst form. Dersom barna skal være med bør det legges opp til korte dagsetapper og hyppige pauser. Dersom du skal ut på sykkeltur for første gang anbefales noen prøveturer. Det vil gi en pekepinn på hvor lange dagsetapper som er realistiske. Husk også å studere terrenget i området der du skal på tur. Etapper med mange eller lange motbakker bør naturlig nok resultere i at du/dere reduserer distansen som skal sykles hverd dag.

Utstyr og sykkel
Når ruten er planlagt bør du først sjekke at sykkelen din egner seg til tursykling. Sjekk at den egner seg til det underlaget du skal sykle på og det terrenget du skal sykle i. Før selve turen bør også en sykkel sjekkes og vedlikeholdes, noe du kan lese mer om i artikkelen Vedlikehold av sykkel som nevnt er leie av sykkel ofte et bra alternativ.

Du bør også planlegge hvilket utstyr og hvilken bekledning som er nødvendig. Mye av dette vil du allerede ha tilgjengelig, men spesielt en lengre sykkeltur vil ofte kreve at noe utstyr kjøpes inn. I denne artikkelen om sykkeltur finner du tips om hvilket utstyr og hvilke klær du bør ha med på en sykkeltur.

Hvor mye utstyr, klær og mat du behøver, vil avhenge av forholdene og av hvor lang sykkeltur du planlegger. Så lenge det finnes muligheter til det, bør mest mulig mat og drikke kjøpes underveis. Dette fordi lettest mulig oppakning vil gjøre sykling lettere og mer behagelig.

Dersom det er en langtur som planlegges bør du sette av en helg til en kortere prøvetur. Det vil gi muligheter til å prøve ut sykkel, utstyr og form. Du vil da se om planleggingen er realistisk, om formen er god nok, samt om du har det nødvendige utstyret til turen.

Flere artikler
Sykkelferie langs Rallarvegen
Sykkelferie i Geilo og omegn
På Sykkel langs Nordsjøruta
Sykkeltur i Valdres
Sykling i Danmark