Sykkeltur langs Nordsjøruta

Å dra på sykkeltur er en utrolig fin opplevelse og langs kysten av Rogaland er terrenget spesielt godt egnet for sykling. Både norske og utenlandske sykkelturister legger ferien til vestsiden av Sør-Vestlandet og Nordsjøruta

Sykkeltur i et unikt landskap
Nordsjøruta (Nordsjøvegen) fra Egersund til Haugesund bør prøves av alle syklister. Det åpne og unike landskapet på Jæren er som skapt for sykling. Praktfulle lyngheier og åpent hav vil følge deg på store deler av turen. Sandstrendene som du finner langs hele Nordsjøruta er verdenskjente og regnes av mange som noen av de flotteste i hele verden. Spesielt er strendene på Orre og Sola verdt et besøk. Langs kysten av Karmøy vil du virkleig oppleve Nordsjøen og dens krefter. Den gamle Kongevegen på Jæren er en del av et landskap med mange og flotte kulturminner.

Begynn sykkelturen i Egersund. Dersom du har bil, kan denne med fordel parkeres i Stavanger før du tar toget til Egersund. Fra Egersund sykler du langs kysten til Bryne, hvor du finner gode muligheter til overnatting. Har du med teltet finner du mange gode overnattingsmuligheter og flere campingplasser langs Jærens kyst.

Historiske minnesmerker
Neste dag går turen videre til Sola. Her kan du velge å sykle videre til Sandnes og Stavanger, men dette anbefales bare dersom du ønsker en kort sykkeltur. Fra Sola bør du fortsette langs kysten mot Randaberg. Når du kommer til Hafrsfjord bør du vurdere en liten avstikker og et stopp ved "De tre sverd i fjell", et viktig historisk monument fra Harald Hårfagres dager. Her finner du også en liten men idyllisk sandstrand. 

Når du sykler videre mot Randaberg vil du passere minnesmerket etter Kielland ulykken som rammet denne delen av landet så hardt. Et par kilometer senere er du fremme ved Viste strandhotell som er målet for dagens etappe. Med beliggenhet noen få meter fra sjø og Vistestranden er dette en idyllisk overnattingsplass. Noen hundre meter fra hotellet finner du Vistehola, som er den eldste identifiserte boplassen på Jæren. Den var bebodd allerede i den eldre steinalderen, for 8000 år siden.

Opplev Gamle Skudeneshavn
Neste dag fortsetter sykkelturen langs havet på vestsiden av Randaberg. Ved Tungenes fyr, som er det Nordligste punktet på Nord-Jæren, kan du se over Boknafjorden til Karmøy. Du sykler nå en drøy kilometer sørover til Mekjarvik. Herfra tar du ferge til Karmøy og Skudeneshavn, hvor det passer fint med en ny overnatting. Skudeneshavn har blitt kåret til årets sommerby i Norge og den idylliske trehusbebyggelsen i Gamle Skudeneshavn er absolutt verd et besøk. Her får du tak i alt du har bruk for, inkludert overnatting.

Siste etappe går på Nordsjøvegen langs vestsiden av Karmøy. Her opplever du sykling i et fantastisk kulturlandskap. I områder med berg, lyng og flotte sandstrender får du også oppleve storhavet. Før du forlater Karmøy bør du ta turen innom Kongsgården hvor Harald Hårfagre ble begravet rundt år 930 e.kr. Herfra er det ikke lange turen inn til Haugesund som er endepunktet for denne sykkelturen. Herfra tar du Flaggruten tilbake til Stavanger, hvor du eventuelt har bilen stående. Dersom du vil få mer ut av ferien, byr Stavangerområdet på gode muligheter for deg med sykkel. Det flate landskapet egner seg ypperlig for sykling og turistattraksjonene er mange.

En sykkeltur langs Nordsjøruta anbefales for alle syklister. Det flate terrenget gjør at denne turen egner seg for alle, også barn. Stort sett sykler man på grus, sykkelstier og bilfrie veier, noe som gjør dette til en trygg sykkeltur.

Les artiklene planlegging av sykkeltur, samt utstyr og klær til sykkeltur for informasjon om hva som er viktig når du skal tilbringe ferien på sykkel.

Her kan du lese om sykling i Geilo og omegn

Viste Standhotell er en flott mulighet til overnatting langs Nordsjøvegen.
Viste Strandhotell