Sykkel - Å juster et sykkelsete riktig

Sykling er både triveligere og mer effektivt når sykkelen fungerer optimalt og ved å foreta små og enkle justeringer vil du kunne få en mye bedre sykkelopplevelse. Riktig innstilling av sykkelsete er en slik justering som du vil ha mye igjen for å gjøre riktig. Spesielt dersom du ikke har fått satt opp din sykkel ved hjelp av fagmann er dette viktig. Har du kjøpt sykkelen i en butikk som ikke spesialiserer seg på sykler? Da bør du sjekke om setet er riktig justert.

Unngå ubehag
Et sete som er feil innstilt kan gi ubehagelige opplevelser under sykling. Feil belastning på muskler og sener vil ofte føre til smerter og belastningskader, spesielt i rygg, nakke og skuldre. I tillegg vil du oppleve å få mindre effekt av kreftene du bruker dersom sittestillingen er feil. Heldigvis er det enkelt å justere sittestillingen på en sykkel. En sykkel er vanligvis utstyrt med en hendel som du kan benytte til å løsne setepinnen, alternativt må du løsne en mutter. Dette er svært enkelt og du vil raskt se hva som må gjøres. Utfordringen er å stille setet riktig inn. Hva er så riktig innstiling av et sykkelsete?

Noen tips
Det er en utbredt misoppfatning at du skal kunne plassere begge fotsålene i bakken når du sitter på sykkelen. Dette er en av årsakene til at mange har en sykkel hvor setet er stilt inn for lavt. Når du sitter på sykkelsetet skal du så vidt kunne berøre bakken med skotuppen. Forklart på en annen måte skal du bare ha en liten bøy i kneet når pedalen er plassert på det nederste punktet. Benet skal nesten være helt utstrakt. Vanskeligere er det ikke å stille inn høyden. Du bør også justere setevinkelen slik du ønsker. Her er det ingen spesielle innstillinger du bør benytte og den riktige setevinkelen er den som brukeren foretrekker. Det vanligste er å ha et horisontalt innstilt sykkelsete, men som nevnt er det et individuelt valg. Prøv deg frem og finn ut hva du foretrekker.

Dersom du er ute på en lengre sykkeltur, kan det være nyttig å justere setet underveis. Ved å variere sittestillingen på en sykkel kan man avlaste muskler og sener for å unngå belastningsskader og smerter. Ofte er det nok å justere vinkelen slik at setet det tipper ørlite fremover.

Sjekk din sykkel og sørg for at setet er riktig justert. Det er svært enkelt og vil være gjort på fem minutter. Med et riktig innstilt sete vil du oppleve sykling som mer behagelig og du vil få bedre effekt av å sykle. Artikkelen Rammestørrelse sykkel anbefales for mer informasjon.

Populære Artikler
Nyttig før du skal kjøpe sykkel
Hybridsykkel
Generelt om sykkel og sykling
Nyttige tips om vedlikehold
Racersykkel