Slanking og Sykling

Sykling er et utmerket valg for deg som ønsker å gå ned i vekt. Fordelene med å benytte sykkel til trening er mange og ikke minst i forhold til slanking er sykling effektivt. Den generelle helsemessige gevinsten er i tillegg også god.

Slanking uten fysisk aktivitet fører til betydelig redusert muskelmasse, noe de færreste ønsker. En kombinasjon av styrke og utholdenhetstrening vil ikke bare hjelpe deg til å gå ned i vekt, det vil som nevnt også gi en generell helsemessig gevinst. Sykling er en form for mosjon eller trening hvor man kan oppnå både styrke og utholdenhetstrening samtidig. 

Sykling i variert og kupert terreng vil gi god muskeltrening. Alle som har kjent hvordan det brenner i musklene når man tar i under sykling i motbakker forstår at dette er effektiv trening av musklene. All sykling vil imidlertid både gi muskel og utholdenhetstrening. Hvor stor effekt du får avhenger av lengden og intensiteten på dine treningsøkter med sykkel. Tips om hvilken intensitet du skal sykle på finner du i denne artikkelen om sykkeltrening. I forhold til å gå ned i vekt vil styrketreningen opprettholde muskelmassen og øke fettforbrenningen, mens utholdenhetstreningen først og fremst vil øke forbrenningen av fett. 

Ressurser
Sjekk gjerne siden dette nettstedet, hvor du finner informasjon om virkemåte, effekt og dokumentasjon på slankeprodukter. På Helsedirektoratets nettsider finner du tips og fakta om fysisk aktivitet og helse. Utfyllende tips og fakta om slanking finner du på dette nettstedet, hvor du blant annet kan lese om slankekurer.

Noen tips
Det finnes mange mer eller nyttige tips om å gå ned i vekt med sykkeltrening. Her skal du få noen tips det kan være verdt å legge seg på minne. Først og fremst bør man huske at sykling med lav til moderat energi i utgangspunktet er best egnet for vektreduksjon. Da vil fettforbrenningen være forholdvis høy og du kan holde ut med sykling på dette nivået en god stund før du blir utslitt. Treningsøkter på rundt en time er et bra utgangspunkt i forhold til slanking.

Selv om trening med forholdsvis lav intensitet i utgangspunktet anbefales, så vil også sykling med hard intensitet være til god hjelp for å gå ned i vekt. Fordelen med denne formen for sykkeltrening er at man har et svært høyt kaloriforbruk. Hard sykling og intervalltrening vil også øke din kapasitet og således ditt totale kaloriforbruk. Å ta i litt ekstra i motbakker er en fin måte å øke forbrenningen på. 

Vær oppmerksom på hvor mange kalorier du får i deg under og etter sykkeltrening. Det er naturlig at kroppen behøver tilførsel av energi i forbindelse med slik trening. For å kunne gå ned i vekt må man imidlertid sørge for at man får i seg mindre kalorier enn det man har brukt. Det hjelper lite med sykling dersom man heller innpå med kaloririke sportsdrikker under sykling, for så å hive innpå et stort måltid etter treningen. Kosthold tas ikke opp her, men sett i forhold til gå ned i vekt bør man spesielt være forsiktig med å benytte sportsdrikker. Mange av disse inneholder mye kalorier.

Forbrenning av Kalorier
Til slutt skal du få en oversikt som vil hjelpe deg til å forstå forskjellene på forbrenning under sykling. Du vil også få en ide om hvor mange kalorier du forbrenner under sykling med forskjellig intensitet. Disse tallene er hentet fra Compendium of Physical Activities Tracking Guide, en standardisert oversikt over kaloriforbrenning. Tallene vil variere noe fra person til person, men de gir en god pekepinn på effekten ved sykling.

Oversikten viser forbruk ved 1 times sykling for en person på snaut 70 kilo.

Rolig sykling (0-15 km i timen) gir en forbrenning på 272 kalorier.
Lett sykling (15 til 19 km i timen) gir en forbrenning på 408 kalorier.
Moderat sykling (19 til 23 km i timen) gir en forbrenning på 544 kalorier.
Energisk sykling (23 til 26 km i timen) gir en forbrenning på 680 kalorier.
Rask/hard sykling (26 til 30 km i timen) gir en forbrenning på 816 kalorier.
Ekstrem sykling (over 30 km i timen) gir en forbrenning på mer enn 1000 kalorier.

For noen kan det muligens se ut som skillene her er små, men tenk på hvordan kroppen føles når du sykler. Ved sykling på et forholdsvis tøft nivå (energisk sykling), vil det selv det å øke gjennomsnittsfarten med et par kilometer i timen kreve mye. Farten som her er oppgitt er veiledende og må tas med en klype salt. Den enkeltes fysiske form, underlaget man sykler på, sykkelen man benytter, terrenget man sykler i, samt vær og vind vil påvirke farten. Tallene ovenfor kan som nevnt likevel være nyttige og de viser klart hvor store forskjeller det er på høy og lav intensitet.