Velg riktig Sykkelstørrelse

Når du skal kjøpe sykkel er det viktig å velge rett størrelse. Husk da at sykkelstørrelse ikke bare betyr hvor høy den er. Det er rammestørrelsen det vanligvis refereres til og avstanden mellom sete og styre er også viktig ved valg av sykkel. Til en viss grad er det mulig å justere sykkelen slik at den passer bedre, men ikke vent med dette til etter at du har kjøpt sykkel. Få hjelp til justering i butikken.

Sittestilling og sykkelstørrelse
Hvilken sittestilling du foretrekker vil påvirke hvilken størrelse du bør velge, men noen generelle grunnregler er det greit å kjenne til. Når pedalen er i den nederste posisjonen skal benet nesten være helt utstrukket, med kun en liten bøy i kneet. Du vil da få best mulig effekt ut av tråkkene og kreftene du bruker. Det bør være mer en 5 cm klaring mellom rammen og skrittet når du står over sykkelen. For en terrengsykkel bør denne avstanden være litt større.

Når du skal kjøpe sykkel er som nevnt sittestillingen viktig. En sittestilling som er foroverbøyd gir en mer effektiv sykling, mens en mer oppreist sittestilling er behageligere. Dette er en avveining som du selv må gjøre, men generelt sett egner en foroverbøyd sittestilling seg best for aktive og forholdsvis godt trente syklister og ikke like godt til en rolig søndagstur.

Her kan du enkelt og gratis sammenligne priser på sykler og utstyr. Det er mulig å spare gode penger.

Det er avstand mellom sete og styre, samt høyden på styret i forhold til setet som bestemmer sittestillingen på en sykkel. På en landeveisykkel skal i utgangspunktet toppen av sykkelstyret være stilt inn noen få cm lavere enn toppen av setet. På en terrengsykkel bør styrehåndtaket stilles enda litt lavere. Dette gir lavt tyngdepunkt og god balanse. På en hybridsykkel skal derimot styret være plassert noen cm høyere enn setet. Dette vil gi en mer oppreist og behagelig sittestilling.

Husk at det ikke bare er høyden din som bør avgjøre størrelsen når du skal kjøpe sykkel. Lengden på bein og armer i forhold til din totale lengde er minst like viktig. På en moderne sykler er det enkelt å justere setehøyden. Sammen med muligheten til å bytte ut enkelte deler gjør dette at du kan endre og tilpasse en sykkel, slik at du oppnår ønsket sittestilling. Her kan du lese mer om Valg av sykkel og rammestørrelse.

Når du skal kjøpe sykkel bør du som nevnt prøve forskjellige modeller av den typen du har valgt. Ikke bestem deg før du har funnet en komfortabel sittestilling. Feil sittestilling betyr nemlig at sykkelen vil være ubehagelig under bruk og da ender den ofte opp med å samle støv i garasjen. Du finner generelle tips om sykkelkjøp i menyen

   

En sykkel med oppreist og behagelig sittestilling
Oppreist og behagelig sittestilling