Å kjøpe Barnesykkel

Å kjøpe barnesykkel krever litt andre vurderinger en ved kjøp av en vanlig sykkel. De aller fleste barn liker sykling og for mange er det å få ny sykkel en stor opplevelse. Det beste rådet når du skal kjøpe barnesykkel er derfor å ta med barna. Ta dere god tid og la det bli den positive opplevelsen det bør være.

Du vil alltid kunne få hjelp og råd i butikken, men alle som selger barnesykler er dessverre ikke like seriøse. Først av alt bør du derfor finne noen sykkeltester på internett eller i et sykkelmagasin. Les disse og skaff deg på denne måten noenlunde objektiv informasjon om aktuelle sykler. Det vil både bli enklere og tryggere å kjøpe sykkel med litt kunnskaper i bakhånd.

Barnesykkel og størrelse
Å finne riktig størrelse er viktig, også når barna skal ha ny sykkel og den største feilen mange gjør er å kjøpe en sykkel som er for stor. Ikke kjøp en sykkel som barnet skal “vokse inn i”. De små trenger en tilpasset sykkel som gir sikkerhet og selvtillit, ikke en for stor sykkel som i beste fall varer et år lenger. Et barn skal kunne ha begge føttene plassert solid i bakken når det sittet på setet, altså en viktig forskjell i forhold til størrelsen på vanlige sykler. Mellom rammen og skrittet bør det være minimum fem centimeter. Barn under 6 år bør ikke ha hjul som er større en 16”, mens barn over 6 år ikke bør ha hjul som er mindre enn dette.

Ellers er det viktig at en barnesykkel i best mulig grad er tilpasset barnets behov og evner. La barnet prøve ut de syklene du vurderer, og test på den måten ut bremser, sittestilling, høyde med mer. Dessverre er mange barnesykler produsert med billige og svært tunge rammer. Forsøk å unngå en slik barnesykkel. Hvordan ville du ha likt å sykle på en sykkel som veier like mye i forhold til kroppsvekten som de tyngste barnesyklene?

Før du kjøper barnesykkel
Som nevnt må bremsene sjekkes. Velg først og fremst en modell kjedebrems (fotbrems). Dette gode gamle bremsesystemet er trygt og enkelt i bruk. Håndbremsen må ikke være for stor eller ha for lang avstand mellom styre og bremsehåndtak. Pass også på at motstanden er riktig innstilt slik at barnet kan håndtere bremsen og oppleve jevn nedbremsing. Husk at det alltid skal være minimum to bremser på en sykkel!

Sjekk videre at barnet enkelt kan håndtere utstyret på sykkelen, samt at styret gir et godt og naturlig grep. Ringebjelle, reflekser på eikene, kjedekasse og andre forskriftsmessige reflekser (pedaler og foran/bak) bør også sjekkes.

Debatten om bruk avstøttehjul og eller styrestang kommenteres ikke her. Det finnes mange eksperter og nesten like mange meninger. Uansett hvilken løsning man velger vil det nok gå bra med barnet. De fleste av oss har lært å sykle, både med eller uten støttehjul. Vi bærer vel ikke de store arrene etter hvilken metode vi benyttet? 


Når du har kjøpt barnesykkel er det viktig at syklingen foregår i trygge og kontrollerte former. Trygg Trafikk sine sider om barn og sykling anbefales alle som har kjøpt barnesykkel! Sammenlign priser før du kjøper ny sykkel til barna. Det vil lønne seg.

Flere nyttige artikler om sykling
Sykling med barn
Sykkelferie i Danmark - For hele familien
Trygg sykling
Sykkelvedlikehold