Vedlikehold av sykkelkjede

Kjedet er ofte den delen av en sykkel som utsettes for de hardeste påkjenningene. Vedlikehold av sykkelkjede er derfor viktig for en trygg og behagelig sykkeltur. Når du sjekker kjedet og de forskjellige tannhjulene vil du raskt oppdage om det trengs rengjøring og smøring. Dersom du finner skitt og gjørme er det bare å sette i gang. Det er flere metoder du kan benytte for å rense kjedet på din sykkel.

Du kan demontere kjedet for så å rengjøre dette i en vanlig beholder som for eksempel en bøtte. Bruk vann og et oppvaskmiddel, avfettingsmiddel eller rensemiddel. Bruk en børste som gjør at du kommer til på alle steder, for eksempel en tannbørste. Du kan også bruke børster til å rengjøre et kjede mens det er på sykkelen. Et annet alternativ er å bruke en svamp som med rengjøringsmiddel. Hold denne rundt kjede mens du drar det svampen gjennom ved hjelp av pedalen. Rengjør svampen og gjenta prosessen helt til kjedet på din sykkel er rent. En kjederenser er et rimelig hjelpemiddel som virker på samme måte, ved at kjedet dras gjennom den. Husk også å rengjøre de forskjellige tannhjulene og trinsehjulene på det bakre giret.

Etter rengjøring må du smøre kjede, tannhjul og trinser. Bruk fortrinnsvis en olje som er produsert til bruk på sykkel. Sykkelolje på spraybokser fungerer veldig godt. Overflødig olje tørkes vekk fordi denne tiltrekker seg støv og skitt.

For å forebygge skader på kjede og tannhjul er det viktig at du har gir som er riktig justert. Det kan du lese mer om i artikkelen vedlikehold av gir. Som nevnt er rengjøring og smøring også viktig for å forebygge slike skader og dette bør utføres regelmessig.

Dersom kjedet er slitt vil du merke at det glipper når du tråkker hardt på pedalen, noe som kan være en smertefull opplevelse. Da er vet du at det er på tide å skifte ut kjedet. Kjedet må også byttes ut når det strekker seg, noe som betyr at det blir lenger som følge av at koblingene slites ut. Det finnes flere rimelige verktøy som gjør det enkelt å måle dette.

Kjede og tannhjulene på kransen er slitasjedeler som må byttes ut ved behov. Hvor ofte disse må byttes er avhengig av hvor hvordan din sykkel brukes og vedlikeholdes. Det er flere som hevder at disse delene skal byttes etter to år, men det beste vil være å finne dette ut selv ved jevnlige kontroll av en sykkel. Det kan ofte svare seg å bytte tannhjul og kjede samtidig fordi disse tilpasser seg hverandre. Et verksted vil ofte anbefale deg dette, men om det er i din eller deres interesse skal være usagt. Det finnes også flere fagfolk som hevder dette ikke er nødvendig.

Å bytte sykkelkjede vil i praksis fungere som å reparere et kjede som har røket. Hvordan dette skal gjøres avhenger litt av produsenten. Kjedelåser eller kjedesplinter er nødvendig for å sette sammen kjedet. En kjedekutter brukes blant annet til å fjerne skadde ledd og til å kutte kjedet til riktig lengde.

Det er ingen ting i veien for å skifte kjede på en sykkel selv. Vær da oppmerksom på at du kutter dette i riktig lengde ved å måle mot kjedet du tar av. Ta hensyn til at det gamle kjede kan ha blitt noen millimeter lengre. Pass også på at det leddet hvor du setter sammen kjedet beveger seg riktig. Når kjedet er riktig montert og vedlikeholdt skal det ikke glippe når du tråkker hardt til på pedalen.


Se hvordan du rengjør sykkelkjede ved hjelp av en kjederenser
Se hvordan du sjekker lengden på et kjede og hvordan du skifter dette