Vedlikehold av sykkel - Rengjøring

Vedlikehold av en sykkel er alltid viktig. Dersom du bruker den nødvendige tiden til vedlikehold og rengjøring vil resultat bli en velfungerende og trygg sykkel. Det beste er selvfølgelig å rengjøre sykkelen hver gang den har vært i bruk, men det er nok ikke særlig aktuelt for de fleste. Forsøk å tilpasse vedlikeholdet til bruken og prisen på sykkelen.

En person som kun sykler korte strekninger et par ganger i uken vil naturlig nok ikke bruke like mye tid på vedlikehold som en skikkelig entusiast. På samme måte vil de fleste som investerer mye penger i en sykkel i utgangspunktet bruke mer tid på vedlikehold enn en person som har kjøpt den billig på Europris. Vedlikeholdet bør som nevnt tilpasses din bruk og også dine ressurser. Noe grunnleggende vedlikehold bør imidlertid alle utføre, dette for at din sykkel skal være trygg å bruke. I en rekke artikler finner du tips og informasjon om vedlikehold og reparasjon. Der finner du nyttig informasjon både for den som bruker mye tid på sykkelen og for alle dem som bruker minst mulig tid på vedlikehold, men likevel ønsker en trygg og velfungerende sykkel.

Hvorfor bruke tid på vedlikehold? Den viktigste grunnen er som nevnt å sørge for at man har en trygg sykkel. En bremsekloss som er tilsmusset eller utslitt vil for eksempel kunne føre til alvorlige skader. En annen årsak er levetiden. En sykkel som ikke vedlikeholdes vil ha kort levetid mens en som vedlikeholdes riktig vil gi deg gode opplevelser i mange, mange år. En annen årsak er at resultat av dårlig vedlikehold ofte er kostbare reparasjoner som du ikke kan utføre selv. I tillegg er en godt vedlikeholdt sykkel rett og slett mye bedre å sykle med og til syvende og sist er det som er det viktigste.

Rengjøring er noe alle kan utføre selv. Det kan være litt ufyselig etter en tur i regn og gjørme, men da er det desto viktigere. Hvor ofte du foretar rengjøring må vurderes ut i fra hvilke bruk du har og under hvilke forhold. Hyppig rengjøring er selvfølgelig en fordel, men det er svært få som orker å rengjøre sykkelen hver gang de har brukt den på vått underlag. Det viktigste ved vedlikehold og rengjøring er å finne en rutine som det er realistisk for deg å følge opp.

Det beste er å rengjøre en sykkel like etter bruk. Dersom den blir stående vil du oppleve at skitten setter seg godt fast og en kjapp vask blir plutselig tidkrevende. Bruk en bøtte med vann, en fille, en oppvaskkost og en tannkost til små utilgjengelige deler. Ikke bruk for mye såpe i vannet og bruk ikke sterke og fettløsende såper. Mange av delene på din sykkel skal være innsatt med olje. Dette er viktig og her synder dessverre mange. Jeg vil ikke anbefale bruk av høytrykkspyler da denne vil kunne ødelegge viktige deler på din sykkel.

Hvor ofte du gjør dette bør du tilpasse din bruk og din sykkel. Dersom du kun rengjør sykkelen en gang per måned vil du likevel få en betraktelig tryggere og behageligere sykkel enn det du får uten rengjøring. Når du er ferdig med rengjøringen bør du først og fremst huske å spraye olje på kjede og tannhjul. En gang i blant kan det også svare seg å bruke poleringsmiddel beregnet for båt eller bil på selve rammen. Dette vil gjøre den finere å se på, men først og fremst vil det samle seg mindre skitt på dine neste turer.

Les mer

Sykkel - Om vedlikehold av gir
Om vedlikehold av sykkelkjede
Trening med Sykkel
Sykkelferie - Tips og ressurser


Forside Sykling