Sykling - For Helsen og som Fremkomstmiddel

Å kjøpe seg en god sykkel er vel og bra, men det hjelper lite dersom den bare blir stående og samle støv i kjelleren. Sykling vil både gi deg fine opplevelser, samt en sunnere og bedre trent kropp. La oss se litt nærmere på fordelene med å sykle.

Den største fordelen med sykling er muligens at det passer for nesten alle. Er du i veldig dårlig fysisk form kan du begynne med noen korte søndagsturer i flatt terreng. Dersom du er veldig godt trent kan du søke utfordringer i organiserte løp både på landeveien og i terrenget. Mellom disse ytterpunktene finnes det en rekke muligheter for sykling som passer til de aller fleste. Er du ung eller gammel? Veltrent eller i dårlig form? Er du en erfaren syklist eller har du ikke brukt sykkel siden barndommen? Uansett finnes det en sykkel som egner seg til din bruk, samt en form for sykling som passer til deg.

Sykling for helsen
Vi begynner med å se litt på fordelene med sykling. For mange er trening den viktigste motivasjonsfaktoren. Dersom man sykler 45 minutter hver dag vil de aller fleste forbrenne mer enn 2000 kalorier i løpet av en uke. Hvor mye du forbrenner, vil avhenge av din vekt, samt av hvor mye krefter du bruker. En person som veier 90 kilo og som tar seg helt ut når han sykler, vil forbrenne mer enn 4000 kalorier på den samme tiden. Les om slanking og sykling her

Sykling vil også gi deg bedre utholdenhet, bedre styrke, samt bedre balanse. Som ved jogging og annen trening reduseres faren for blant annet hjerte og karsykdommer. Fordelen ved sykling sammenlignet med jogging er at kroppen ikke utsettes for de samme belastningsskadene. De fleste vil også oppfatte dette som en mer behagelig og kjekkere form for trening. Mange vil i tillegg oppleve å komme i bedre psykisk form. Stress forsvinner gjerne slik at du blir mer avslappet etter en god sykkeltur. Jeg vet det er gjort undersøkelser som viser at sykling til jobben sparer samfunnet for store summer. Jeg skal ikke gå god for slike tall, men de sier en del om helsegevinsten. Her kan du lese mer om Sykkeltrening.

Sykkel som fremkomstmiddel
Den andre faktoren som ofte motiverer til sykling er fordelene dette gir som transportmiddel. I tett befolkede områder, og da spesielt i større byer, vil du ofte komme raskere frem med sykkel enn med bruk av bil og offentlig transport. Du kan enkelt reise fra dør til dør og du slipper å lete etter parkeringsplass. I tillegg er sykling en fordel i forhold til miljøet. I mer landlige omgivelser vil bilen få deg raskere frem. Å sykle i slike områder gir imidlertid en naturopplevelse som er mye triveligere enn en bilkø i rushtiden.

Økonomisk er også sykling en fordel, spesielt i forhold til bilkjøring. Økt bruk av en bil gir økte vedlikeholdskostnader og kortere levetid. I tillegg kommer bensin, bompenger og parkeringsavgift. I følge Laagendalsposten koster det omtrent 4 kroner per kilometer å kjøre bil, noe som stemmer godt med statens utregninger og satser. Arbeider du en mil hjemmefra og bytter bilen ut med sykkel vil du hver dag spare omtrent 80 kroner på dette. I løpet av et år vil du da spare omtrent 20.000 kroner. Det vil selvfølgelig være noen utgifter knyttet til vedlikehold og eventuelle reparasjoner av din sykkel, men det er småpenger i forhold. Slike utregninger skal selvfølgelig tas med en klype salt. Det vil påløpe kostnader også ved en bil som ikke brukes, noe som betyr at summen reduseres i slike tilfeller. Klarer familien seg med en bil mindre fordi du sykler til jobb, vil besparelsene bli betydelig større. Poenger er at det er en god del penger å spare ved sykling til jobb, skole, trening og lignende.

Som du ser er det mange fordeler ved sykling. En rimelig form for transport som gir deg god helse og som i tillegg er miljø og samfunnsvennlig høres nesten for godt ut til å være sant. Det er det som vi vet ikke. Komforten ved å kjøre bil til jobb eller ved å sitte i godstolen og se TV, er likevel så stor at alt for få sykler. I neste artikkel kan du lese om sykling som treningsform

Her kan du les om motbakkesykling

Sykling gi flotte naturopplevelser
Sykling gir flotte naturopplevelser