Trening med Sykkel - Nyttige tips

Å komme i bedre form ved sykling er en treningsmetode som mange benytter og enda flere burde benyttet. Fettforbrenning og bedre form er noe de fleste ønsker og sykkeltrening er en kjekk måte å oppnå dette på. I artikkelen sykkeltrening finner du nyttige tips og ressurser. Nå skal du få noen tips som vil gi deg bedre effekt fra trening med sykkel og forhåpentligvis også en kjekkere opplevelse. 

Motivasjon og variasjon
Motivasjon er nøkkelen til vellykket trening, noe som også gjelder sykling. Som tidligere nevnt er det derfor viktig å tilpasse treningen til dine ambisjoner og forutsetninger. Fokuser på de positive effektene ved sykling. Du vil nemlig merke resultater av din trening rimelig raskt. Har du gått ned litt i vekt eller merker du at kondisjonen er litt bedre kan du bruke dette som motivasjon for ytterligere trening. Å sykle  i områder med fin natur og lite trafikk er også motiverende. Finn dine motivasjonsfaktorer og bruk dem.

Variasjon ved sykkeltrening gir deg flere fordeler. For det første vil selve sykkelturen bli kjekkere. Oppsøk forskjellige terreng og landskap som egner seg for din sykkel. Du vil også få bedre effekt av selve treningen. Varier mellom sykling med tunge og lette tråkk. Lette tråkk vil først og fremst forbedre din kondisjon, mens sykling med lavere frekvens og tunge gir vil gi god trening for musklene. En slik variasjon av pedalfrekvens og terreng vil også redusere muligheten for eventuelle slitasjeskader. Her finner du forslag til trening med sykkel.

Uttøying
Uttøying er en viktig faktor som mange mosjonister overser. Etter en sykkeltur er mange som tror de er ferdige med treningen og de tar seg derfor alt for sjeldent tid til å tøye skikkelig ut. Dersom du tøyer skikkelig ut vil kroppen restituere seg raskere og du får mykere og mer bøyelige muskler. Dermed reduseres muligheten for strekkskader, samtidig som sykling blir mer behagelig. Tøy ut like etter en sykkeltur, mens musklene fremdeles er varme. De viktigste stedene å tøye ut er leggmuskulatur, frem og bakside av låret, samt rygg, nakke og skuldre. Mange har sikkert opplevd en stiv og vond nakke dagen etter en lang sykkeltur, noe som definitivt ikke er særlig behagelig.

Utstyr
Sykkelen er selvfølgelig viktig når du trener. Du bør ha en velfungerende sykkel som lar deg gjennomføre din trening under ønskede forhold. Dersom du ikke synes sykkelen din egner seg til trening bør du vurdere å kjøpe ny sykkel. Både effekten av selve treningen og din motivasjon vil lide av en dårlig sykkel.

Sykkelutstyr er også en faktor. Riktig utstyr av god kvalitet vil virke motiverende, samtidig som du får bedre effekt av treningen. Bruk klær som holder deg varm og tørr. Avkjøling øker faren for belastningsskader og reduserer trivselen ved sykling. En god sykkelbukse kan være avgjørende for en vellykket sykkeltur. En lett tilgjengelig drikkeflaske er også viktig. Spesielt på varme sommerdager er væsketapet stort. En lett tilgjengelig drikkeflaske vil gjøre det enkelt å drikke med jevne mellomrom. 

Nyttige Tips
Dersom hovedmålet er å redusere vekten bør du sykle en del forholdsvis lange turer, gjerne over en time. Forsøk også å bytte bilen ut med sykkel når dette er mulig. Ved å benytte sykkelen på korte turer til jobb, skole, butikk og lignende vil effekten bli stor dersom du gjør dette ofte. Mer om slank med sykling.

Forskjellige sykkeltyper egner seg til forskjellig trening. En racersykkel egner seg spesielt godt til kondisjonstrening, selv om du gjennom valg av lavere pedalfrekvens også kan få god styrketrening. Variasjon av terreng er vanskelig med en slik sykkel som kun bør brukes på asfalt, men det hjelper å oppsøke områder med lange eller bratte bakker.

En hybridsykkel gir deg gode muligheter til å variere treningen. Den egner seg til sykling på asfalt, grus og på de fleste stier. Ved å gjøre dette kan du varier mellom å trene styrke og kondisjon, samtidig som motivasjonen blir lettere å opprettholde. Trening med terrengsykkel gir allsidig trening. Sykling på stier og i ulendt terreng krever koordinasjon, teknikk, konsentrasjon og balanse. Du må bruke kroppen aktivt for å holde balansen og du må ofte reise deg fra sykkelsetet. Sykling i terreng er en effektiv metode for å trene musklene i kroppen. Fettforbrenningen er også forholdsvis høy ved slik sykling.

Som du ser er det flere faktorer som kan gi deg bedre effekt og kjekkere opplevelser ved sykling. Velg en sykkeltype og et terreng som du trives med. Det viktigste er at du trener på en måte som gjør at motivasjonen holdes ved like, så får de andre forholdene komme i andre rekke. Det hjelper ikke å vite at sykling i skogen gir bra styrketrening dersom du bare kan tenke deg sykling på asfalt. Alle formene for sykling vil gi effekt både på styrke og utholdenhet, samt føre til fettforbrenning. Faktorene nevnt ovenfor er bare tips til hvordan du kan få mer effekt ut av din sykkeltrening. Det viktigste er som nevnt at du trener på en måte som gir deg trivsel og motivasjon. 

Her finner du tips om sykling i motbakker.
Her kan du lese om Spinning
Her kan du lese om sykkeltrening


All sykling gir treningseffekt
All Sykling gir trengingseffekt