Når du skal kjøpe sykkel

Hva bør du tenke på når du skal kjøpe sykkel? I denne artikkelen vil du få informasjon og tips om nettopp dette. Hvert år selges det flere hundre tusen sykler i Norge. Dessverre er det alt for få som gjør en skikkelig vurdering på forhånd. Dermed ender de ofte opp med en sykkel som ikke egner seg til deres bruk, eller i verste fall en sykkel av dårlig kvalitet.

Hvor dyr sykkel?
Det første du bør gjøre før du kjøper sykkel er å definere hva du skal bruke den til. Hvor mye sykkelen skal brukes, samt hvilken bruk den er tiltenkt bør avgjøre hvor mye penger du bruker. Leggg merke til at prisene naturligvis vaairer med tilbud og at vi tar utgangspunkt i veiledende priser.

  • Dersom du kun skal bruke sykkelen på kortere turer til butikken, skolen trening og lignende vil det holde med en forholdvis rimelig sykkel. Ved å kjøpe sykkel som koster mellom 2000 og 3000 kroner skulle dine behov være dekket.
  • Dersom du skal sykle litt lengre turer er det smart å investere litt mer penger. En sykkel i prisklassen 3000 til 5000 kroner vil egne seg godt til turer på et par mil. Dersom du skal sykler mye i bratte bakker er imidlertid gode bremser og et godt gir ekstra viktig. Kjøp gjerne en sykkel i prisklassen 4500 til 8000 kroner til en slik bruk.
  • Bruker du sykkelen svært ofte og liker lengre og utfordrende turer bør du åpne lommeboken. Terrenget du skal sykle i bør være en avgjørende faktor, men vi vil anbefale en sykkel i prisklassen opp mot 10.000 kroner til en slik bruk.

Type Sykkel
Når du har bestemt hvor mye penger du vil bruke på din nye sykkel er det på tide å velge sykkeltype. Vi kan deler sykler inn i fire hovedkategorier etter hvilken bruk de egner seg til, samt hvilke kvaliteter de har.

Terrengsykler har de siste tyve årene blitt veldig populære. Dette er sykler som er lette men likevel solide. De er konstruert for å sykle i ulendt terreng og har vanligvis støtdempere som gjør opplevelsen mer behagelig. En terrengsykkel har kraftige dekk, noe som gjør at du svært sjeldent eller aldri vil punktere på asfalterte veier. Disse syklene er også populære til bruk i byer og på landeveien. Spesielt under vinterforhold er en slik sykkel å foretrekke også på asfalt. Terrengsykler er kostbare og for en skikkelig god sykkel må du gjerne ut med mer enn 6000 kroner. Mer om å kjøpe terrengsykkel.

Racersykkel eller landeveissykkel er et godt alternativ for mange mosjonister. En slik sykkel er først og fremst bygget for fart, noe den bærer preg av. En racersykkel har lett ramme, tynne og smale dekk og mange gir. Dersom du trener mye med eller har en lang vei til jobb er dette sykkelen for deg. Vær oppmerksom på at slike sykler kun egner seg på asfalt og selv da må du regne med hyppige punkteringer. En god racersykkel koster litt, så du må gjerne ut med nærmere 10.000 kroner, dersom du ikke kjøper en brukt sykkel.

Såkalte bysykler er det mange vil betegne som en vanlig sykkel og den kjennetegnes av en oppreist sittestilling. Disse syklene har middels tjukke dekk og forholdsvis få gir. En slik sykkel egner seg til kortere turer på grus eller asfalt og de er forholdsvis rimelig. Bysykler er ofte mer behagelige enn de er praktiske.

En hybridsykkel er en mellomting mellom en terrengsykkel og racersykkel. En slik sykkel egner seg ypperlig for de aller fleste. Kortere og lengre turer på asfalt, grus og stier går fint med en hybrid sykkel. De gir deg bedre fart enn en terrengsykkel samtidig som de tåler røffere forhold enn racersykkelen. Fra 4000 kroner får du en god sykkel.

Andre faktorer
Nå begynner du å få et godt grunnlag for å velge sykkel. Tenk nøye gjennom hvilken prisklasse du hører hjemme i og hvilken type som best dekker dine behov. Det gjenstår imidlertid fremdeles noen vurderinger før du er klar til å kjøpe sykkel.

Rammen er den viktigste delen av en sykkel og den bør således vurderes før du kjøper sykkel. De finnes i hovedsak fire forskjellige material som brukes til å produsere sykkelrammer.

Stål var lenge nesten enerådende som materiale til sykkelrammer. Dette er et rimelig og solid materiale med forholdsvis lang levetid. Stål fungerer greit som materiale i rammer, men anbefales ikke dersom du skal bruke sykkelen mye og aktivt.

Aluminium er et lettere materiale som ofte brukes på sykkelrammer til terrengsykler. Det brukes i en viss grad til racer og hybridsykler. Karbon gir forskjellige egenskaper alt etter hvordan materialet er satt sammen. Generelt sett vil karbon gi svært lette sykkelrammer som er forholdsvis kostbare. Titan har de samme gode egenskapene som stål. Den store fordelen med dette materialet er den ekstremt lette vekten samt det at det overhodet ikke ruster. En sykkelramme av titan vil alltid være å foretrekke, men den høye prisen gjør at de fleste nøyer seg med et annet materiale.

Til slutt skal du få noen siste tips som vil hjelpe deg til å velge riktig sykkel og ikke minst sørge for at du får mest mulig for pengene.

  • Husk at sykkelens størrelse ikke bare gjelder høyden. Avstanden mellom setet og styret er også viktig fordi dette avgjør sittestillingen. Les mer i artikkelen velg riktig sykkel størrelse.
  • Prøvesitt alltid en sykkel før du kjøper den. De fleste vil forhandlere lar deg også prøve sykle den. Prøv flere modeller før du bestemmer deg. Les mer i artikkelen om Sykling og sittestilling.
  • Markedet for salg av sykler er stor og konkurransen er hard. Oppsøk gjerne flere forhandlere for å finne de beste tilbudene. Bruk gjerne internett til å sammenligne priser. Du vil se at veiledende priser sjeldent er reelle. På høsten og vinteren vil du ofte finne de beste tilbudene.
  • Det vil vanligvis svare seg å kjøpe sykkel fra en seriøs forhandler. Velg en forhandler med eget verksted og en god serviceavtale. Dess dyrere sykkel du kjøper, dess viktigere er det å kjøpe den fra en anerkjent forhandler.

Da skulle du være klar til å kjøpe sykkel. Bruk den tiden som er nødvendig for å foreta de vurderingene som er nevnt ovenfor. Foretar du de riktige valgene, vil du få glede av den i mange år. Når du skal kjøpe sykkel investerer du både i et transportmiddel oget treningsapparat. Her finner du tips dersom du skal kjøpe brukt sykkel


Flott sykkel for sykling i terrenget
Skal du kjøpe ny sykkel?