Hybridsykkel - Et godt valg for de fleste

En hybridsykkel er en mellomting mellom en terrengsykkel og en landeveissykkel. Man har tatt de beste egenskapene fra hver av disse for å designe en god allround sykkel, noe man i stor grad har lykkes med. Hybridsykler har blitt svært populære og de egner seg godt til flere bruksområder.

En hybridsykkel har som nevnt egenskaper fra landeveis og terrengsykler. Fra den førstnevnte har den hentet lette felger og noe smalere dekk med større trykk, noe som skal gi bedre fart. Tyngre gir er også en egenskap hentet fra slike sykler som gir muligheter til større fart.

Hybridsykkel - Egenskaper
En ramme som gir en mer komfortabel og mer oppreist sittestilling er hentet fra terrengsykkelen. Det er også et litt bredere dekk for godt veigrep, god stabilitet og færre punkteringer. En kraftigere ramme som tåler større belastninger og gir lenger levetid er også hentet fra terrengsykkelen. Resultat er en komfortabel sykkel som egner seg veldig godt til de fleste formål.

Hjulene på en hybridsykkel er som nevnt bredere enn tradisjonelle sykkeldekk. Bedre holdbarhet og stabilitet er de åpenbare fordelene med dette. Sykling på fine stier og grusveier går således fint med en slik sykkel. Dekkene skal imidlertid ha mye høyere lufttrykk enn terrengsykkelen, noe som gir mulighet for høyere fart på landeveien. Felger og eiker er ikke like solide som på en terrengsykkel, dette fordi disse ikke må tåle like røffe forhold.

Rammen på de fleste hybridsykler er vanligvis laget av aluminium eller stål, noe som gir en grei holdbarhet og styrke til en rimelig pris. Styret og sittestilling er stort sett kopiert fra terrengsykkelen slik at du kan sitte forholdsvis oppreist i en komfortabel stilling med godt overblikk. En slik stilling gir god kontroll over sykkelen og reduserer samtidig belastningen på rygg og nakke. En hybrid vil vanligvis leveres med mange gir. Som ved en racersykkel skal disse gi deg muligheten til tunge tråkk og høy fart på asfalten.

Bruksområder for Hybridsykkel
Måten en hybridsykkel er designet på gjør den ideell til å sykle i byen, på landeveien, til jobb og på grus og turstier. Til lett eller moderat trening egner den seg også bra. Den oppreiste og komfortable sittestillingen er en viktig årsak til denne sykkelens stadig voksende popularitet. Muligheter både til å kunne nyte naturen, trene eller sykle til jobben gjør en hybridsykkel til det beste valget for mange. Dersom du sykler veldig lite kan du imidlertid vurdere en rimeligere og enkel bysykkel. Er du en virkelig entusiast og bruker veldig mye tid på sykkelen og trening er det mulig at racersykkelen er den rette for deg. Er det sykling i ulendt terreng og røffe forhold du skal bedrive er det bare å kjøpe terrengsykkel. For det store flertallet vil imidlertid en hybridsykkel være det riktige valget. Her finner du omtaler av hybridsykler.

En annen stor fordel med disse syklene er at de vanligvis er svært enkle og justere. De fleste produsentene designer hybridsykler som enkelt lar seg tilpasse dine behov. Styre og sete kan vanligvis justeres med en enkel hendel, noe som ikke bare lar deg tilpasse den til din kropp. Du kan enkelt justere sittestillingen slik at din hybridsykkel for eksempel ligner noe mer på en racersykkel.

For om lag 4000 kroner vil du få en god sykkel som vil dekke de fleste behov, men prisnivået bør tilpasses din tiltenkte bruk. Sjekk alltid flere forhandlere før du bestemmer deg og husk alltid å prøve sykkelen først. Da dette i utgangapunktet er en rimelig sykkeltype ser vi ikke poenget med å kjøpe brukt sykkel. Det er bedre å kjøpe den av en erfaren og kvalifisert forhandler med en god serviceavtale. Sjekk gjerne priser før du velger forhandler, det er mye å spare.

Flere artikler om sykkel
Terrengsykkel - Informasjon og kjøpetips
Nyttig før du kjøper ny sykkel
Sykkelferie i Valdres
Valg av rammestørrelse
Barnesykkel - Om det å kjøpe sykkel til barn
Generelt om sykling


Rimelig Hybridsykkel fra Merida
Hybridsykkel fra Merdia