Tips og info om racersykkel

Er du ute etter en sykkel som får deg raskt til jobben og som egner seg ypperlig til lengre sykkelturer? Racersykkel er ikke lenger forbeholdt konkurransesyklister og en stadig voksende interesse for sykling har gjort dette til en sykkel som stadig flere benytter til pendling, trening og sykkelturer. En racersykkel har unike egenskaper som gjør den perfekt til fart og lengre distanser. Landeveissykkel er en annen betegnelse på en slik sykkel som kun egner seg til sykling på asfalt. I denne artikkelen vil du finne tips og informasjon om racersykkel, samt noen gode råd til deg som skal kjøpe denne sykkeltypen for første gang.

Hva er en racersykkel
En Racersykkel er designet for fart og sittestillingen er derfor foroverbøyd. De fleste har sett hvilken sittestilling profesjonelle ryttere benytter. Poenget med en slik sittestilling er naturligvis å redusere luftmotstanden. Utformingen av styret gir imidlertid mulighet til å variere sittestillingen. Ved å benytte den flate og øvre delen av styret vil man oppnå en mer oppreist posisjon. Brems og gir-spaker er designet og montert med tanke på enklest mulig bruk.

Målet om høy fart betyr at en racersykkel har smale dekk med forholdsvis høyt lufttrykk. Dette fordi minst mulig kontakt med underlaget naturligvis gir minst mulig rullemotstand. Videre betyr høy fart at man behøver tunge gir. Girene er derfor gjennomgående tyngre enn på andre sykkeltyper, men også en slik sykkel har naturligvis gir som er lette nok til sykling i bratte motbakker. Pedaler er vanligvis ikke inkludert når man kjøper racersykkel. Det skyldes at den enkelte selv skal kunne velge pedaltype. Klikkpedaler har den fordelen at man kan utnytte hele tråkket ved at man trekker pedalen opp og. Pedaler som er designet for en racersykkel vil som regel være det beste valget, men man kan også benytte såkalte MTB pedaler (MTB = mountainbike).

Rammen er den viktigste delen av en sykkel, noe som også gjelder for en racersykler. Poenget med en racersykkel er som nevnt fart og da er en lett og stiv ramme det man ønsker. Rammer finnes i aluminium, karbon og titan, men spesielt sistnevnte er svært kostbar. En god ramme av aluminium er mer en bra nok for de aller fleste. En slik ramme gir en sykkel med driftssikkerhet, styrke, samt nødvendig stivhet. Enkelt sagt vil en modell med lettere ramme koste mer. En lettere sykkel vil komme best til sin rett ved sykling i motbakker, men for den vanlige syklist vil forskjellen knapt være merkbar.

Pris på racersykkel
Prisen for denne typen sykkel varier enormt og modeller til godt over 50 000 kroner er ikke uvanlige. Der er imidlertid mulig å kjøpe seg en god racersykkel til en langt rimeligere pris. I prisklassen rundt 10 000 kroner vil man finne mange gode sykler som vil egne seg bra for de aller fleste. Forskjellen på en modell til 20 000 kroner kontra en modell til 50 000 kroner er forholdvis små og det er forskjeller som kun en konkurransesyklist vil legge merke til. Ved å velge en racersykkel fra en anerkjent produsent vil man alltid få en sykkel med forholdsvis god kvalitet som er mer enn god nok til vanlig bruk. Her kan du sjekke priser på racersykkel, det kan være mye penger å spare.

Tilpassing er viktig
Sittestillingen på en racersykkel kan føre til stor belastning på overkroppen og derfor er det svært viktig at man kjøper en sykkel som er tilpasset sin egen kropp. Produsentene av slike sykler bruker ofte forskjellige mål, noe som gjør det vanskelig å komme med en standard tabell for størrelse. Det er også viktig å huske på at vi alle er forskjellige. To personer på 180 centimeter kan behøve forskjellige sykler fordi lengden på bein og/eller armer ofte varierer fra person til person. Dersom du kjøper din første racersykkel bør du gjøre dette i en butikk og ikke over internett. Tenk gjennom hvilke egenskaper som er viktigst for deg. Er det hastighet eller komfort? Er det en racersykkel som ser bra ut, eller en som gir deg mye for pengene?

Å prøvekjøre forskjellige sykler vil kunne være til god hjelp, men ikke legg for mye vekt på dette dersom du ikke har prøvd en racersykkel før. For de fleste av oss vil en racersykkel alltid føles litt feil ut i begynnelsen. Størrelse og sittestilling bør være de faktorene man legger mest vekt på når man velger racersykkel og som uerfaren kjøper bør man oppsøke en anerkjent forhandler hvor man får kvalifisert hjelp. Det er mange faktorer som påvirker sittestillingen og det tryggeste er dermed å få hjelp av noen som kan det. Stol imidlertid ikke blindt på de rådene du får. En butikk skal tjene penger og du kan oppleve at du blir anbefalt en racersykkel som er mer kostbar enn det du behøver. Ved å oppsøke mer enn en butikk vil du være tryggere på at du får mest mulig for pengene.

Et godt alternativ
En racersykkel er et godt alternativ for deg som sykler litt lengre distanser på asfalt og stadig flere benytter en slik sykkel til pendling. I prisklassen rundt 10 000 kroner vil man som nevnt finne mange gode alternativ, spesielt dersom man prioriterer riktig. Ramme og hjul er svært viktige for å oppnå den farten en racersykkel er ment for. Prioriter dette før dyrt og fancy tilleggsutstyr. Et anerkjent merke anbefales for uerfarne syklister. Man får da en sykkel med tilfredsstillende kvalitet som også vil ha en grei verdi dersom den en dag skal selges som brukt. Dersom du vurderer å kjøpe brukt anbefales artikkelen Bruktsykkel.